Γιάννης Πέτρου – Κλίμαξ

Ο επιχειρηματίας από την Λάρισα, μίλησε στο simposio.news για το concept του πολυδιάστατου bistro – wine bar Κλίμαξ, το οποίο βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο της πόλης, στον πεζόδρομο απέναντι από το Α΄Αρχαίο θέατρο.

To cafe Κλίμαξ ξεφεύγει από τα στερεότυπα των ελληνικών δεδομένων, καθώς διαθέτει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Πέτρου Γιάννης Klimax

Το bistro wine bar Κλιμαξ μέσα σε λίγα χρόνια έγινε δημοφιλές και πολύ αγαπητό. Υπήρχε στοχευμένο marketing;

Επενδύσαμε στο χώρο, στα προϊόντα σε όλα, εκτός από τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ. Αργότερα όμως άρχισε το κλίμαξ να ξεχωρίζει και να διαφημίζεται μόνο του. Σκεφθείτε πως όταν ανοίξαμε όλο το μαγαζί ήταν 30 τετραγωνικά, στη συνέχεια το επεκτείναμε και αργότερα πήραμε όλο το κτήριο. Είχε γίνει πλέον πανελλαδικά γνωστό.

Τι ήταν αυτό που έκανε το Κλίμαξ να ξεχωρίσει;

Νομίζω όλο το ύφος του. Η μουσική του, η οποία είναι μόνο Jazz, τα προϊόντα του, οι εκδηλώσεις, όλα αυτά έδεσαν με την τοποθεσία, το αρχαίο θέατρο και δημιουργήσαμε ένα ελαφρύ bistro wine-bar.

Δεν κάναμε ένα μαγαζί σκεπτόμενοι τι θέλει η πλειοψηφία του κόσμου αλλά τι θέλουμε εμείς.

Αν ο συνέταιρός σου διαφωνούσε με αυτό το project, θα συμβιβαζόσουν με ένα άλλο στυλ μαγαζιού;

Με τον συνέταιρό μου Αστέρη Γκανά, είμαστε φίλοι από παιδιά. Είχαμε και έχουμε τα ίδια γούστα, τις ίδιες απόψεις, την ίδια κουλτούρα. Ταξιδέψαμε και πήραμε πολλά στοιχεία και ιδέες από το Βερολίνο και το Λονδίνο που μας άρεσαν για το μαγαζί, και ξέραμε από την αρχή πως θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα στέκι που θα θέλαμε να πηγαίνουμε οι ίδιοι ως πελάτες. Τώρα στην ερώτηση αν θα έκανα ένα άλλο στυλ μαγαζιού θα σου πω όχι, γιατί υποστηρίζω στη δουλειά μου αυτό που είμαι. Δεν κάνω κάτι ξένο από μένα, οπότε οποιοδήποτε άλλο στυλ δεν θα μπορούσα να το υποστηρίζω γιατί δεν θα ήμουν εγώ.

Όταν γεννιέται μια επιχείρηση ο κύριος στόχος είναι απήχηση στον κόσμο;

Φυσικά πρέπει να έχει απήχηση στον κόσμο, αν και εμείς γνωρίζουμε πως απευθυνόμαστε σε μικρό ποσοστό κόσμου. Σε μια πόλη που φημίζεται για την βραδινή διασκέδαση, και το πολύ μεγάλο ποσοστό να αποτελείται από τους φοιτητές που διασκεδάζουν με ποπ και λαϊκά, εμείς παίζουμε μόνο Jazz και τίποτε άλλο. Και σε 15 χρόνια να έρθεις στο Κλίμαξ τζαζ θα ακούσεις (χαμογελώντας). Όταν τα άλλα μαγαζιά επιτρέπουν το κάπνισμα εμείς το απαγορεύουμε οπότε χάνουμε όλους αυτούς που θέλουν να καπνίσουν με το ποτό τους. Προφανώς λοιπόν χτίσαμε το πελατολόγιο βήμα-βήμα, δίνοντας μια ξεχωριστή πρόταση στην πόλη και έτσι συνεχίζουμε. Κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα και πέτυχε. Βέβαια όλα αυτά με πολύ προσωπική δουλειά, ο κήπος έγινε ολόκληρος από τα χέρια μας, το ίδιο ο όροφος και η ταράτσα.

Κλίμαξ
[cq_vc_mediumgallery images=”2935,2931,2932,2934,2933,2930″ layoutno=”1212″]

Τα περισσότερα café – bar της Λάρισας απαγορεύουν το κάπνισμα ή το επιτρέπουν;

Νομίζω δύο-τρία μαγαζιά είμαστε που δεν επιτρέπουμε το κάπνισμα στην Λάρισα, στα υπόλοιπα καπνίζουν κανονικά. Εγώ και ο συνέταιρός μου δεν θέλουμε να πάμε σε μαγαζί που καπνίζουν, πως λοιπόν θα δημιουργούσαμε ένα μαγαζί όπου θα κάπνιζαν; Είναι αυτό που είπα και παραπάνω, κάνεις τη δουλειά σου με βάση αυτό που είσαι ο ίδιος, ότι υπάρχει και γίνεται στο μαγαζί αντιπροσωπεύει πλήρως τον Αστέρη και μένα.

Θα ανοίξετε άλλο μαγαζί; Να περιμένουμε το δεύτερο Κλιμαξ;

Αυτό είναι πονεμένη ιστορία (χαμογελώντας). Βλέποντας πως το Κλιμαξ έχει κάνει μια ταυτότητα που έγινε γνωστή και αγαπητή, όλοι μας κάνουν αυτή την ερώτηση σχεδόν καθημερινά. Πότε θα κάνετε άλλο μαγαζί; Και συνεχώς απαντάμε το ίδιο, δεν θα κάνουμε άλλο. Μας το ρωτάνε συνέχεια και θεωρείται τόσο δεδομένο, που αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε, μήπως είμαστε άχρηστοι και δεν κάνουμε άλλο μαγαζί; (γελώντας). Δεν θα κάνουμε όμως, γιατί ξέρουμε πως δεν θα είναι κλίμαξ, θα είναι κάτι άλλο. Δεν θα είμαστε και σε εκείνο όλη την ημέρα παρόντες. Δεν θα γινόταν και σε εκείνο ταυτόχρονα όλα να περνάνε από τα χέρια μας, δεν θα είναι το ίδιο κτήριο ή ίδια αύρα η ίδια ομάδα.

Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε το μαγαζί μας, μάλλον το κάναμε μοναδικό

Είναι όλοι επηρεασμένοι από την πόλη της Λάρισας που «γεννάει» franchise;

Στην Λάρισα όταν κάποιο μαγαζί πάει καλά, γίνεται αλυσίδα ή franchise. Αυτό ξεκίνησε από το mikel που είχε ένα ωραίο concept και επεκτάθηκε σε όλες τις πόλεις. Στη συνέχεια ακολούθησαν όλοι.

Λάρισα καφετέριες

Έχετε πολλές και επώνυμες ετικέτες κρασιών. Αυτή η μεγάλη κάβα έγινε γιατί ο κόσμος προτιμά τα κρασιά ή από προσωπική αδυναμία στον οίνο;

Και τα δύο. Έχουμε ιδιαίτερα κρασιά για τους λάτρεις του κρασιού και γνωρίζουμε πως πολλές από αυτές τις ετικέτες είναι για λίγους που γνωρίζουν και μπορούν να εκτιμήσουν το καλό κρασί. Υπάρχουν όμως επιλογές για όλα τα γούστα, τα Ελληνικά οινοποιεία έχουν ανέβει επίπεδο και έχουμε στη χώρα καλά κρασιά. Άλλωστε το βλέπουμε τώρα πια σε όλα τα μαγαζιά πως το κρασί είναι ένα ποτό που οι πελάτες το προτιμούν. Φαινόταν εδώ και χρόνια πως προς τα εκεί θα έκλιναν οι προτιμήσεις όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Είναι και φθηνή επιλογή γιατί μπορεί κάποιος να παραγγείλει ένα καλό κρασί με 4-5 ευρώ.

Το προσωπικό είναι ενημερωμένο για τα κρασιά της κάβας του Κλίμαξ ώστε να μπορεί να δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες στον πελάτη;

Είναι ενημερωμένο από εμάς. Όσο μπορούμε καλύτερα μαθαίνουμε στο προσωπικό όλα τα βασικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γύρω από το κρασί. Πρόκειται για 28 άτομα προσωπικό, που να βρεθούν τόσα άτομα με εξειδίκευση στη δουλειά; Στην Λάρισα, όπως και σε άλλες μικρές πόλεις, δυστυχώς δεν βρίσκεις εξειδικευμένο προσωπικό.

Είναι δύσκολο, ως leader,  να διαχειρίζεσαι μια ομάδα 28 ατόμων;

Πολύ δύσκολο. Ειδικά όταν οι περισσότερες είναι γυναίκες (χαμογελώντας), με τους άντρες λύνονται πιο εύκολα τα θέματα στη δουλειά οι γυναίκες έχουν περισσότερη ένταση.

Εκτός από το bistro-winebar στο ισόγειο, οργανώνετε και εκδηλώσεις στον επάνω χώρο;

Στον πρώτο όροφο του Κλίμαξ γίνονται σεμινάρια, εκθέσεις, workshops, κάθε Παρασκευή μαζεύονται κορυφαίοι developers και γενικά γίνονται ωραία δημιουργικά πράγματα. Είναι ένα ευέλικτο project που αρέσει και εξυπηρετεί αρκετό κόσμο, θα έλεγα πως είναι ένας μικρός, ζεστός πολιτιστικός χώρος. Και στην δροσερή ταράτσα μας γίνονται οι μουσικές εκδηλώσεις.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.