Η αρχή της ποικιλίας Gesha

Η ιστορία από την ποικιλία Gesha είναι διάσημη πλέον: Το 2004, ένας καφές που πήρε μέρος στον διαγωνισμό του Best of Panama εντυπωσίασε τη διεθνή κριτική επιτροπή που τον αξιολόγησε. Σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε για το συνέδριο Let’s Talk Coffee του 2014, μια σειρά από επαγγελματίες καφέ, όπως ο Willem Boot του Boot Coffee, ο Geoff Watts του Intelligentsia Coffee και ο Ric Rhinehart του Specialty Coffee Association, περιγράφουν την αξέχαστη εμπειρία της δοκιμής Gesha για πρώτη φορά. Ο Ric λέει: “… Πίνοντας τους καφέδες, ξαφνικά ήπια ένα και είπα,” Ποιος έβαλε Αιθίοπιο καφέ στο τραπέζι; Αυτός σίγουρα δεν είναι Παναμιανός καφές.”

Αυτό ο φρουτώδες φρεσκοψημένος καφές με γιασεμί ήταν η ποικιλία Gesha και ο διαγωνισμός του 2004 ήταν η πρώτη φορά που ήρθε στο προσκήνιο. Αυτός ο καφές, στην πραγματικότητα, καλλιεργείται στον Παναμά – στην πλέον πασίγνωστη Hacienda La Esmeralda στα ψηλά υψώματα του Boquete. Το ντεμπούτο της ποικιλίας Gesha δημιούργησε μια βιομηχανική εμμονή με την ποικιλία. “Μέσα σε λίγα χρόνια, η Gesha φυτεύτηκε σε ολόκληρο τον Παναμά και τελικά σε αγροκτήματα στην Κολομβία, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα”, λέει ο Geoff στο βίντεο. “Έτσι, αυτό το μικρό δέντρο Gesha που ανάφλεξε τη φαντασία των ανθρώπων σε αυτόν τον διαγωνισμό συνέχισε να γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο”.

Η ποικιλία Gesha έχει παίζει μεγάλο ρόλο στο σημερινό τοπίο εξειδικευμένου καφέ, με υψηλές τιμές, συνώνυμη με την καλύτερη ποιότητα.

Από πού ήρθε η ποικιλία Gesha;

Οι κριτές στο διαγωνισμό του Best of Panama το 2004 ανίχνευσαν έναν καφέ Αιθιοπίας στο τραπέζι και αυτό δεν είναι τυχαίο: Η ποικιλία Gesha προήλθε αρχικά από το δάσος Gori Gesha της Αιθιοπίας, καθώς τα φυτά Gesha συλλέχθηκαν αρχικά από την Αιθιοπία τη δεκαετία του 1930 από τον Βρετανό πρόξενο Richard Whalley.

Η ποικιλία τελικά προσγειώθηκε στο Tropical Agricultural Research and Higher Education Centre (CATIE) στην Κόστα Ρίκα το 1950 και στη δεκαετία του 1960 ένας κυβερνητικός υπάλληλος από τον Παναμά ήρθε στην CATIE για να αναζητήσει νέες ποικιλίες καφέ για να προσπαθήσει να τις αναπτυξεί στη χώρα του. Επέστρεψε με λίγες ποικιλίες και τις μοίρασε σε αγροκτήματα στο Boquete – ένα από τα οποία ήταν η Hacienda La Esmeralda. Αν και η οικογένεια Peterson που κατέχει τη Hacienda La Esmeralda δεν ανακάλυψε τη φανταστική ποιότητα του Gesha μέχρι πολύ αργότερα, αυτή η μετανάστευση ποικιλίας άνοιξε το δρόμο για να ανακαλυφθεί αργότερα η ποικιλία.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ανανεωμένο ενδιαφέρον για την έναρξη της παραγωγής του Gesha στην πατρίδα του, την Αιθιοπία, με επικεφαλής το αγρόκτημα καφέ 475 εκταρίων που ονομάζεται Gesha Village Coffee Estate που βρίσκεται περίπου 12 μίλια από το δάσος Gori Gesha. Οι ιδιοκτήτες του, Adam Overton και Rachel Samuel, έλαβαν μέρος σε μια εκστρατεία για τη συλλογή φυτών από το δάσος.

Τώρα αναπτύσσουν διάφορες εκδόσεις του Gesha με στόχο την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής ποιότητας. “Η Gesha είναι γνωστή στη βιομηχανία τώρα για την εξαιρετική της ποιότητα, αλλά η Αιθιοπία δεν ήταν μεγάλο μέρος της ιστορίας της, παρόλο που η Gesha προέρχεται από εδώ”, λέει η Rachel. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που βοηθούμε την ανάπτυξη μιας αγοράς ειδικών ειδών για καφέ στην περιοχή Gesha, ώστε αυτός ο καταπληκτικός καφές να είναι τελικά διαθέσιμος στη γενέτειρά του”.

Τι γίνεται με την ορθογραφία του ονόματος – είναι Gesha ή Geisha;

Ένα από τα αστεία πράγματα για τη Gesha είναι το πόσο δύσκολο είναι να γίνει η αποτύπωση της σωστής ορθογραφίας του ονόματός του. Διαβάστε μερικά άρθρα και δείτε μερικές σακούλες καφέ και βιβλιογραφία από καφεκόπτες και πιθανόν να δείτε πολλές χρήσεις του “Gesha” ως “Geisha”.

Η Gesha κέρδισε το όνομά της από την πόλη, στην νοτιοδυτική Αιθιοπία, που τη γέννησε. Δεν υπάρχει άμεση μετάφραση από τις αιθιοπικές διαλέκτους στα αγγλικά, και έτσι το όνομα Gesha έχει μείνει. Ωστόσο, η ιστορία λέει ότι οι ερευνητές του καφέ αρχικά ονόμασαν την ποικιλία ως “Geisha” – πιθανότατα επειδή η ακρόαση του ονόματος τους ώθησε να χρησιμοποιήσουν την ορθογραφία που γνώριζαν, η οποία χρησιμοποιείται για τις Γιαπωνέζες ψυχαγωγούς.

Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία καφέ χρησιμοποιεί το Gesha και Geisha συνέχεια. Το Gesha είναι η πιο τεχνικά σωστή ορθογραφία.

Τι το σπουδαίο έχει η Gesha, εν πάση περιπτώσει;

Στην πραγματικότητα, η Gesha είναι τόσο αγαπητή επειδή η ποιότητα του καφέ είναι τόσο υψηλή, παίρνοντας τακτικά 90 βαθμούς και άνω στην κλίμακα των 100 σημείων της SCA που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ποιότητας του καφέ.

“Έχει ένα απίστευτο άρωμα – είναι σαν ένα πολύτιμο άρωμα, με τριαντάφυλλα, γιασεμιά και περγαμόντο”, λέει ο Willem Boot, ο οποίος εκτός από την εκπαίδευση των επαγγελματιών του καφέ μέσω της καμπάνιας καφέ του Boot Coffee Campus λειτουργεί δύο αγροκτήματα που καλλιεργούν Gesha στον Παναμά. “Στο κύπελλο, έχει μια καταπληκτική σειρά από λεπτές γεύσεις με μια ασυνήθιστη επίμονη επίγευση. Μπορεί να γευτείτε lime, αγιόκλημα, παπάγια – είναι πάντα απίστευτα φρουτώδης.”

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩbaristamagazine.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.