Ποτοποιία Βαρβαγιάννη

Ούζο Βαρβαγιάννη

Η πρωτοπορία

‘Ηταν το 1860 όταν ο Έυστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης φθάνει στο εύπορο νησί της Λέσβου. Ήταν ο πρώτος της οικογένειας που κατασκεύασε το αποστακτήριο και έθεσε τις βάσεις για την παραγωγή άριστης ποιότητας ούζου. Ο δημιουργός του ποτοποιείου έχοντας πλούσια γνώση και εμπειρία της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας, έβαλε σταθερά θεμέλια για την επιτυχία στην καλά κρυμμένη οικογενειακή συνταγή η οποία δίνει την ποιότητα και τη μοναδική γεύση του εδώ και πέντε-έξι γενιές.

Στην πατρίδα του ούζου

Στο όμορφο Πλωμάρι της Λέσβου που θεωρείται η πατρίδα του ούζου, βρίσκονται εδώ και 158 χρόνια τα ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη όπου τα μέλη της οικογένειας έχουν ως πρώτο τους μέλημα την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Πιστοί στην παράδοση συνεχίζουν μέσα στον χρόνο με αγάπη, μεράκι και δημιουργικότητα να επιλέγουν προσεκτικά αγνά, φυσικά υλικά και να παρακολουθούν με ιδιαίτερη φροντίδα τη διαδικασία απόσταξης, που γίνεται με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο και πάντα σύμφωνα με τις ηθικές αξίες της οικογένειας.

Barbayanni istoria
Lesvos-ouzo

Όταν η παράδοση συνάντησε την τεχνολογία

Η ιστορία και η παράδοση των παλαιών τεχνικών απόσταξης σε συνδυασμό με το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και την τεχνογνωσία, έχουν σαν αποτέλεσμα το όνομα του οίκου Βαρβαγιάννη να ταυτίζεται παγκοσμίως με το όνομα του πιο εκλεκτού ελληνικού ποτού, του ούζου. Ένα ποτό που με τα μεθυστικά αρώματα του και τις γεύσεις της φύσης ευφραίνει κάθε ουρανίσκο και δεν παύει να είναι το αγαπημένο απεριτίφ κάθε παρέας.

Η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη παράγει ούζο από 100% απόσταξη, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα ούζο κορυφαίο, αποκλειστικά από γλυκάνισο και άλλα αρωματικά βότανα. Έτσι καταφέρνει να βρίσκεται μόνιμα σε ανοδική πορεία με χιλιάδες πιστούς καταναλωτές κατακτώντας πρόσφατα και τα βραβεία SUPERBRANDS 2016 και DIAMONDS OF GREEK ECONOMY 2018 για τις υγιέστερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας.

Διαθέτει πέντε ετικέτες, ούζο Βαρβαγιάννη Μπλέ, ούζο Βαρβαγιάννη πράσινο, ούζο Εύζων, ούζο Αφροδίτη και τέλος το συλλεκτικό ούζο Βαρβαγιάννη.

Μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη μέσω των συνεργατών της σε 17 χώρες παγκοσμίως.

Ουζα Βαρβαγιαννη

Η διαδικασία που οδηγεί στην παραγωγή του αυθεντικού ελληνικού ούζου Βαρβαγιάννη.

Στη δημιουργία του ούζου ως γνωστό καθοριστικό ρόλο παίζει το γλυκάνισο.

Η οικογένεια έχει ιδιόκτητα χωράφια γλυκάνισου στο Λισβόρι Λέσβου, και συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς.

Όταν το φυτό φτάσει στην τέλεια ωρίμανσή του, μαζεύεται, δένεται σε μικρά δεμάτια και ξηραίνεται στη σκιά προσεκτικά, ώστε να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του.

Ακολουθεί το “δρυμώνισμα”, μια χειρωνακτική διαδικασία κατά την οποία με προσοχή γίνεται ο διαχωρισμός του καρπού από τα κοτσάνια, πάνω σε μια επικλινή μαρμάρινη πλάκα. Για την αποθήκευση του γλυκάνισου, η οποία γίνεται εξίσου προσεκτικά, χρησιμοποιούνται σακιά από φυτικές ίνες και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της υγρασίας.

Το οινόπνευμα που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή του ούζου, ελέγχεται διπλά τόσο κατά την παραλαβή του, όσο και κατά το διάστημα πριν τη διαδικασία της απόσταξης. Είναι 100% καθαρή αιθυλική αλκοόλη από σταφίδα.

Το μίγμα μπαίνει σε ειδικούς άμβυκες (καζάνια) και αποστάζεται τρεις φορές, χωρίς απότομες μεταβολές τόσο στη θέρμανσή του όσο και στην ψύξη του. Από την πρώτη απόσταξη απομένει η “καρδιά”, το μεσαίο κλάσμα της απόσταξης, το οποίο και περνάει στη δεύτερη και τρίτη φάση της διαδικασίας, αργά αργά, με συνεχείς ελέγχους και δοκιμές.

Το “αδόλωτο”, όπως ονομάζεται το κεντρικό κλάσμα και αποτελεί το τέλειο απόσταγμα της τελευταίας φάσης της διαδικασίας, αποθηκεύεται σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές για να καταλαγιάσει, να “ζευγαρώσουν” τα υλικά της συνταγής και να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Πριν το απόσταγμα καταλήξει στις φιάλες, αναμειγνύεται αργά με το φημισμένο, κρυστάλλινο νερό των βουνών του Πλωμαρίου, το οποίο διαθέτει μοναδικές ιδιότητες και τη σωστή περιεκτικότητα σε άλατα και μέταλλα.

Potopoiio Barbayanni Plomari ouzo
Thermokrasia-ouzo

Ποτοποιία Βαρβαγιάννη Instagram

[elfsight_instagram_feed id=”18″]

Διεύθυνση: Πλωμάρι, 81200, Λέσβος Τηλέφωνο: 2252032741 Ιστοσελίδα: www.barbayanni-ouzo.com Facebook: facebook.com/OuzoBarbayanni
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.