Γιατί μας σερβίρουν ψωμί πριν τα ορεκτικά ή τη σαλάτα;

Θα μπορούσε να ενταχθεί στα αιώνια γαστρονομικά ερωτήματα. «Γιατί μας σερβίρουν ψωμί πριν τα ορεκτικά ή έστω τη σαλάτα»; Οι εικασίες που τριγυρνούν στο μυαλό μας, εκείνη τη στιγμή που αντικρίζουμε μόνο και έρημο ένα ψωμάκι στο τραπέζι μας, ποικίλουν και ίσως ξεπερνούν τη φαντασία: Μήπως θα αργήσει τόσο πολύ το γεύμα και μας ξεγελούν με ένα ψωμάκι; Μήπως τελικά το μενού δεν είναι τόσο καλό και θέλουν να είμαστε «χορτασμένοι» όταν το δοκιμάσουμε; Λες να πούμε το ψωμί, ψωμάκι; Ή μήπως φαινόμαστε τόσο πεινασμένοι που μας λυπήθηκαν;

Η αλήθεια ότι για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση με το ψωμί είναι σχέση αγάπης. Οι διαιτολόγοι προτρέπουν για άμεση απεξάρτηση, εμείς επιμένουμε. Οι τιμές του ανεβαίνουν, εμείς επιμένουμε. Ακριβώς αυτή μας την αδυναμία αφουγκράζονται οι ειδικοί της εστίασης και το σερβίρουν πρώτο και καλύτερο. Οι λόγοι όμως δεν περιορίζονται εδώ. Είναι πολλοί και διαφορετικοί.

ψωμί πριν απο το φαγητόΕίμαστε φιλόξενοι και σας το δείχνουμε

Το σερβίρισμα του ψωμιού είναι σημάδι φιλοξενίας.  Η φράση “Break bread” υποδηλώνει όχι μόνο την πρόθεση να γευματίσουμε με κάποιον, αλλά και να είμαστε ανοιχτοί απέναντί του. Το ψωμί λοιπόν είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάποιος είναι ευπρόσδεκτος στο χώρο σου.

 Έχει ιστορικό προηγούμενο

Κατά τον Μεσαίωνα, οι ιδιοκτήτες Ταβερνών σέρβιραν μόλις ένα γεύμα σε συγκριμένη ώρα και με συγκεκριμένη τιμή. Με στόχο να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, σέρβιραν ψωμί. Το αποτέλεσμα; Να μειώνουν σημαντικά τα έξοδά τους. Σήμερα, οι λόγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί. Σίγουρα όμως η συγκεκριμένη «συνήθεια» παραμένει διαχρονική.

ψωμί στο εστιατόριοΘέλουμε να σας κρατάμε χαρούμενους

Αυτό το είχαμε υποψιαστεί. Το φαγητό που έχετε παραγγείλει χρειάζεται χρόνο για να ετοιμαστεί. Τι θα κάνετε όσο περιμένετε; Πρέπει να απασχολείτε τα χέρια και κυρίως το στομάχι σας! Αυτό σκέφτηκαν οι ειδικοί και βρήκαν τη λύση. Το ψωμί καλύπτει άμεσα και τις δύο περιπτώσεις, άρα το σερβίρουμε πρώτο, προλαμβάνοντας κάθε εκνευρισμό ή ανυπομονησία.

Είμαστε γενναιόδωροι, εσείς;

Σας σερβίρουν ένα πανέμορφο καλάθι που εμπεριέχει φρέσκο και μυρωδάτο ψωμί. Αυτόματα νιώθετε ευγνωμοσύνη και γενναιοδωρία από το τρόπο που σας έχουν υποδεχθεί. Μήπως θέλετε να το ανταποδώσετε κατά την παραγγελία σας; Μήπως σας προδιαθέτει να είστε εξίσου γενναιόδωροι; Η αμοιβαιότητα είναι το ζητούμενο, το ψωμί το μέσο.

Μήπως πεινάσατε;

Είναι γεγονός! Οι απλοί υδατάνθρακες πυροδοτούν την παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο. Το ψωμί λοιπόν μας ανοίγει κυριολεκτικά την όρεξη. Αν η ποιότητα του φαγητού ανταποκρίνεται, δε μένει παρά να το απολαύσουμε χωρίς ενοχές. Αν πάλι μπορείτε να συγκρατηθείτε, σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Είναι δωρεάν το ψωμί τελικά;

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους το ψωμί σερβίρεται πριν από το κυρίως γεύμα. Σε κάθε περίπτωση, μην υποθέσετε ότι σας παρέχεται δωρεάν! Η τιμή του συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό λογαριασμό.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
Η Κοραλία είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Από το 2009 έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης σημαντικών ΜΜΕ (ALPHA Radio, Εφημερίδα Karfitsa κ.α.), και ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Φορείς. Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Αγάπα τα ταξίδια, τις ωραίες συζητήσεις και το καλό φαγητό. Ενθουσιάζεται με τους ανατρεπτικούς συνδυασμούς γεύσεων όταν προσφέρουν απρόσμενη ισορροπία. Γοητεύεται από την καλή αισθητική και εκτιμά την ευγένεια στην εξυπηρέτηση. Λέει «όχι» στα συνηθισμένα και επαναλαμβανόμενα πιάτα. Λέει- πάντα- «ΝΑΙ» σε ό,τι περιέχει… σοκολάτα!