Από το Simposio.news team:

Σε μερικά επαγγέλματα και ιδιαίτερα στον επισιτιστικό κλάδο, το φιλοδώρημα είναι ένα σημαντικό έσοδο για τους εργαζόμενους. Στο εξωτερικό ειδικά, έχει αναχθεί σε εφαρμοσμένη επιστήμη η μεθοδολογία βάση της οποίας μπορεί ένας επαγγελματίας του κλάδου να κερδίσει πολλά tips.

Όσον αφορά στο επάγγελμα του διανομέα, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που ανεβάζουν τις πιθανότητες για καλύτερα φιλοδωρήματα.

 • Ο επαγγελματίας διανομέας πρώτα από όλα προσέχει την εμφάνιση του. Γνωρίζει πως με τους πελάτες ούτε θα συζητήσει ποτέ, ούτε θα ανταλλάξει απόψεις. Ο μόνος χρόνος που έχει για να κερδίσει τον πελάτη είναι ο χρόνος που απαιτείται για μια γρήγορη συναλλαγή. Άρα, η καθαριότητα και η κομψότητα είναι αυτά που προλαβαίνει να αποκομίσει ο πελάτης από εκείνον, ως πρώτη εντύπωση. Είναι πάντα καλοξυρισμένος, ή με περιποιημένα γένια και μαλλιά. Φορά διακριτική κολόνια και η ένδυσή του είναι απλή. Σε περίπτωση που φοράει πουκάμισο, έχει κλειστό μέχρι και  το τελευταίο  κουμπί του γιακά ενώ τα ρούχα του είναι πάντα καθαρά και καλοσιδερωμένα. Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν φοράει βερμούδες ή σορτς, ούτε αμάνικες μπλούζες.
 • Φροντίζει να έχει αρκετά χαρτονομίσματα και κέρματα για να δίνει τα ρέστα.
 • Αρχικά, όταν παραλαμβάνει την παραγγελία από το εστιατόριο, ελέγχει εάν συμφωνεί με την αρχική παραγγελία του πελάτη, για να βεβαιωθεί πως όλα είναι σωστά. Σε περίπτωση λάθους, πρέπει να ξαναπάει στον πελάτη την παραγγελία του και φυσικά αυτή η καθυστέρηση είναι εκνευριστική και αντιεπαγγελματική.
 • Εάν αντιληφθεί πως μια παραγγελία έχει καθυστερήσει, ρωτάει στο εστιατόριο αν έχει ενημερωθεί ο πελάτης για την καθυστέρηση και αν όχι του τηλεφωνεί ο ίδιος πριν φτάσει στη διεύθυνση παράδοσης και ευγενικά τον  ενημερώνει. Συνήθως ο πελάτης εκτιμά την ευγένεια του διανομέα, που  μπήκε στον κόπο να του τηλεφωνήσει.
 • Κατά την μεταφορά της παραγγελίας, ο διανομέας φροντίζει να την έχει τοποθετήσει σωστά στο κουτί διανομής και στο θερμόσακο, έτσι ώστε να την παραδώσει χωρίς να χαλάσει το στόλισμα του πιάτου.
 • Δεν μασάει τσίχλα και έχει πεντακάθαρα χέρια και νύχια.
 • Έχει ήρεμο πρόσωπο. Δεν κάνει άγριους και άκομψους μορφασμούς.
 • Όταν φτάσει στον χώρο παράδοσης, προσπαθεί να μην κάνει θόρυβο, έντονες και άτσαλες κινήσεις ή απότομα σπρωξίματα στην πόρτα του ασανσέρ, γιατί μπορεί να ενοχλήσει τους περίοικους. Κινείται διακριτικά και ευγενικά στους κοινόχρηστους χώρους του οικήματος.
 • Σε περίπτωση που η παράδοση γίνεται σε επαγγελματικό χώρο, φροντίζει να έχει πλήρη στοιχεία, πού και σε ποιον θα παραδώσει, για να μην ενοχλήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ενεργεί με απόλυτη διακριτικότητα, γιατί δεν πρέπει να εκθέσει τον πελάτη, ο οποίος μπορεί να έχει παραγγείλει και εκτός διαλείμματος της δουλειάς του.
 • Δεν φοράει ποτέ το κράνος την ώρα που παραδίδει το φαγητό. Εκτός από το ότι είναι τρομακτικό, είναι ταυτόχρονα και μεγάλη αγένεια.
 • Όταν ο πελάτης ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του, όση ώρα ο διανομέας  παραδίδει και πληρώνεται δεν κοιτά μέσα στο σπίτι. Το να κοιτάει κάποιος το περιβάλλον του πελάτη είναι αφενός αδιακρισία, αφετέρου, αυτό μπορεί να προκαλέσει φόβο απειλής ασφάλειας στον πελάτη. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πελάτες σε ειδικές ψυχικές καταστάσεις ή με νευρώσεις, όπως αισθήματα ζήλιας (κοίταξε ύποπτα την γυναίκα τους), προληπτικοί (τους μάτιασε), υποχόνδριοι, φοβικοί, καχύποπτοι κλπ.
 • Όταν βρέχει, ο διανομέας,  πριν μπει στο σπίτι του πελάτη, φροντίζει όσο μπορεί να μην έχουν λάσπες τα παπούτσια του και να μην στάζει νερό το αδιάβροχο του. Χτυπάει το κουδούνι και αναμένει σε μια μικρή απόσταση από την πόρτα, έτσι ώστε να μην πατήσει το πατάκι και το λερώσει, ούτε να βρέξει την είσοδο του σπιτιού. Ειδικά αν αυτό το επικοινωνήσει στον πελάτη:  «δεν σας πλησιάζω πολύ για να μην σας λερώσω, λόγω καιρού..» ο πελάτης θα εκτιμήσει την καλότροπη και ευγενική αυτή στάση.
 • Ευχαριστεί τον πελάτη όταν του παραδίδει το πακέτο, και όχι όταν πληρώνεται.
 • Όταν χρειάζεται να επιστρέψει ρέστα, δεν καθυστερεί επίτηδες να βρει τα ψιλά για να αναγκάσει έμμεσα τον  πελάτη να τα αφήσει ως φιλοδώρημα. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι πελάτες. Αυτή η συμπεριφορά, ή τους κάνει αντιδραστικούς, με αποτέλεσμα να περιμένουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό από τα ρέστα τους, ή, μόλις κλείσουν την πόρτα πίσω τους, θα σχολιάσουν αρνητικά τον διανομέα και το εστιατόριο.
 • Χαμογελάει πάντα, και όταν χαιρετά και όταν αποχαιρετά τον πελάτη.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.