Λάζαρος Ράπτης

o συνιδιοκτήτης του γνωστού Caldera bar στη Κατερίνη μιλά στο simposio.news για τα μονοπάτια της διασκέδασης.

Caldera-paralia-Katerini

Η Κατερίνη φημιζόταν πάντα για την νυχτερινή της διασκέδαση, συνεχίζει να ισχύει αυτό και γενικότερα έχετε εντοπίσει διαφορές στον τρόπο διασκέδασης τα τελευταία χρόνια;

Η Κατερίνη φημιζόταν για τη νυχτερινή της διασκέδαση για πολλούς λόγους. Ήταν η ποιότητα των καταστημάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρωτοτυπία των χώρων διασκέδασης στο σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική και τη διακόσμησή τους, οι πρωτοποριακές ιδέες των ιδιοκτητών για διάφορα happenings, αλλά πάνω από όλα ο σεβασμός στον κόσμο. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της νυχτερινής διασκέδασης στην Κατερίνη υπάρχουν και τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Το γεγονός ότι ένα μαγαζί είναι μπροστά στην παραλία, όπως το Caldera, προκαλεί πιο εύκολα ξέφρενα πάρτι;

Είναι σαφές ότι η θέση ενός καταστήματος βοηθάει στη λειτουργία του και στη διοργάνωση διαφόρων (ακόμα και ξέφρενων!) πάρτι. Ο συνδυασμός, όμως, με την εμπειρία και το υψηλό επίπεδο παροχών των ανθρώπων του καταστήματος είναι αυτός που θα δώσει την απόλυτη επιτυχία σε ένα οποιοδήποτε event.

Κάνετε αρκετές live βραδιές, θεωρείτε πως οι καλλιτέχνες είναι ιδιόμορφοι-ιδιότροποι στη συνεργασία τους;

Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι –χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός– έχουμε τις απαιτήσεις μας και τις ιδιαιτερότητές μας. Πόσο, μάλλον, όταν παρουσιάζουμε/εκθέτουμε τον ίδιο μας τον εαυτό σε ένα άγνωστο ακροατήριο, όπως οι καλλιτέχνες. Θεωρώ ότι χρειάζεται καλή διάθεση από όλους και «ειρηνική συνύπαρξη»(!) όλων καθώς η επιτυχία μίας live βραδιάς είναι επιτυχία τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για τα καταστήματα. Καλό είναι, λοιπόν, να … χαμογελάμε!

Ποια πάρτι είναι τα πιο αγαπημένα των πελατών;

Θεωρώ ότι τόσο τα θεματικά πάρτι (χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο, αποκριάτικο, παρουσίαση καταλόγων cocktails κ.α.) όσο και κάποια που γίνονται χωρίς αφορμή στη διάρκεια της χρονιάς, είναι εξίσου αγαπημένα για τους πελάτες. Πιστεύω, ωστόσο, ότι το γενέθλιο πάρτι του Caldera είναι ένα event που περιμένει κάθε χρόνο όχι μόνο η πόλη της Κατερίνης αλλά και φίλοι από όλη τη βόρεια, κυρίως, Ελλάδα, καθώς είναι η αφορμή για να ξυπνήσουν αναμνήσεις…

Caldera-Katerini (4)

Ο κόσμος αναγνωρίζει τους καλούς dj και την καλή μουσική;

Είναι αυτονόητο ότι το διαδίκτυο έχει δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει σε επαφή με διαφορετικά είδη μουσικής και να ακούσει dj από όλο τον κόσμο. Αυτό ίσως έχει κάνει και πιο απαιτητικό το κοινό. Σίγουρα όμως έχει συμβάλλει και στην υψηλής ποιότητας μουσική που «προσφέρουν» οι dj του καταστήματός μας.

Περισσότερος κόσμος λοιπόν γνωρίζει να αναγνωρίζει τόσο τους καλούς dj όσο και την καλή μουσική.

Ως συνταγή για την επιτυχία πιστεύετε πως πρέπει να διαφοροποιείται συχνά ένα μαγαζί ή το all time classic εγγυάται περισσότερα;

Θεωρώ ότι ο συνδυασμός των δύο είναι η ιδεατή επιλογή. Ένα all time classic μαγαζί έχει καθιερωθεί με μία συγκεκριμένη διαχρονική ταυτότητα στον κόσμο του. Αυτή, όμως, η ταυτότητα μπορεί να οδηγήσει σε μία επανάπαυση το προσωπικό τού καταστήματος και σε μία γρήγορη «γήρανση». Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται μία ανανέωση. Ανανέωση απαραίτητη τόσο για τους πελάτες όσο και για το ίδιο το μαγαζί. Γι’ αυτό και η ανανέωση πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.

Η νέα γενιά είναι πιο fun των cocktails;

Ναι! Και σε αυτό το θέμα θα ήθελα να «ευλογήσω τα γένια μας» ως Caldera! Η νέα γενιά γνώρισε τα cocktails και τα αγάπησε. Είναι και τα cocktails ένα μέρος της απάντησης στην προηγούμενη ερώτηση. Συνδυασμός παλιού και νέου… Και τα cocktails είναι μία ολόκληρη «επιστήμη», που την έχουμε σπουδάσει πολύ καλά στο Caldera! Αυτό μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε βλέποντας και τους ετήσιους καταλόγους μας.

Ποιας εθνικότητας είναι οι καλύτεροι πελάτες;

Δε νομίζω ότι είναι θέμα εθνικότητας. Άλλωστε, τι σημαίνει «καλύτερος πελάτης»; Αυτός που κάνει μεγάλη κατανάλωση και δε σέβεται το προσωπικό και το μαγαζί ή αυτός που δεν κάνει την ίδια κατανάλωση και εκτιμάει αυτό που του προσφέρεις; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και καθώς η Παραλία της Κατερίνης είναι τουριστικός προορισμός τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων, θεωρώ ότι εσύ ως μαγαζί πρέπει να τους αντιμετωπίζεις όλους με τον ίδιο τρόπο.

Caldera-bar-Katerini

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τους προμηθευτές και πόσο συχνά σας κάνουν κακές προτάσεις όσον αφορά την ποιότητα των ποτών;

Πιστεύω ότι πρέπει να δώσεις δικαίωμα σε κάποιον προμηθευτή για να σου κάνει κακές προτάσεις όσον αφορά την ποιότητα των ποτών. Όταν είσαι σωστός επαγγελματίας και όταν σέβεσαι τον πελάτη σου όπως σέβεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό, δεν μπαίνεις σε μία τέτοια όχι μόνο συζήτηση αλλά ούτε καν σκέψη.

Ο ποιο σκληρός αντίπαλος του επιχειρηματία είναι ο ανταγωνισμός ή οι σκληρές νομοθεσίες;

Νομίζω οι σκληρές νομοθεσίες, ειδικά όταν είναι και «εχθρικές» απέναντι στον επιχειρηματία.

Ο ανταγωνισμός, όταν είναι υγιής, σε κάνει καλύτερο. Μία «εχθρική», όμως, νομοθεσία δε σε αφήνει να αναπνεύσεις

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες τόσο στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών όσο και στις σχέσεις τους με το κράτος. Οι κανόνες αυτοί, όμως, χρειάζεται να είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με γνώμονα το καλύτερο όλων, και της πολιτείας, και των επιχειρηματιών και των πολιτών.

Caldera-Katerini-pieria-raptis-lazaros

Αν στέλνατε ένα μήνυμα στο Ελληνικό κράτος τι θα λέγατε;

Είναι αυτονόητο ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν είναι καλή και δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί η κρίση άμεσα. Είναι σίγουρο ότι έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν τόσο από το ίδιο το Ελληνικό κράτος όσο και από τους επιχειρηματίες στο χώρο της διασκέδασης. Οι κανόνες όμως και οι νόμοι πρέπει να είναι αποτέλεσμα συζητήσεων και διαβουλεύσεων. Ας εμπιστευτεί το Ελληνικό κράτος και τη δική μας εμπειρία. Συμφέρον του κράτους είναι να πηγαίνουμε καλά, ώστε να εισπράττει ότι προβλέπεται. Σεβασμός λοιπόν και από τις δύο πλευρές. Άλλωστε, δεν είμαστε αντίπαλοι.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.