Restaurant & Beverage Branding

Τον τελευταίο καιρό πολλά εστιατόρια και μπαρ στην Αμερική έχουν επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο branding τοποθετώντας το λογότυπό τους στο κέντρο του πιάτου ή του ποτηριού. Φαίνεται ότι οι εποχές όπου το εταιρικό λογότυπο εμφανιζόταν μόνο στα σπιρτόκουτα ή στις πετσέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Restaurant-beverage-branding logo

Το marketing στην εστίαση

Ο χώρος της εστίασης ανακαλύπτει σιγά σιγά ένα πολύτιμο εργαλείο του μάρκετινγκ σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να αποτυπωθεί καλύτερα το όνομα στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού. Αν τώρα αναρωτιέστε πώς θα επιτευχθεί αυτό, η απάντηση είναι απλή: Instagram.

Η δύναμη της φωτογραφίας

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η δύναμη της φωτογραφίας είναι ανεκτίμητη. Ιδιαίτερα για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις η φωτογραφία ενός άρτια επιμελημένου πιάτου ή γλυκού μπορεί να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για φαγητό. Δεν είναι τυχαίο ότι αλυσίδες εστιατορίων στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν την εμφάνιση των γευμάτων τους με σκοπό να φαίνονται πιο ελκυστικά στο Instagram (instafood). Συν τοις άλλοις, οι ίδιοι οι χρήστες διαδίδουν το προϊόν καθώς το φωτογραφίζουν και το ανεβάζουν στο αγαπημένο τους κοινωνικό δίκτυο. Γιατί λοιπόν ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ να μην αδράξουν αυτή την ευκαιρία για δωρεάν προβολή;

700 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες

Το διάσημο κοινωνικό μέσο έχει διπλασιάσει τους χρήστες του μέσα σε δυο χρόνια συνεισφέροντας πλέον σημαντικά στα έσοδα τουFacebook. Πρόσθεσε πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε τέσσερις μόνο μήνες, έχοντας πλέον φθάσει τα 700 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.  Το Instagram συνεισφέρει πλέον σημαντικά στα έσοδα του Facebook, καθώς, αναμένεται να παρουσιάσει τζίρο 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

Εστιατόρια και μπαρ βάζουν το λογότυπό τους πάνω στο προσφερόμενο προϊόν

Η “σφραγίδα”

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το ιαπωνικό Ε.Α.Κ. Ramen στη Νέα Υόρκη, πάνω στα φύκια που διακοσμούν το μπολ με τη σούπα ράμεν έχει τυπώσει το όνομά του με μία τεχνολογία πατενταρισμένη στην Ιαπωνία. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, ο λογαριασμός του στο Instagram κέρδισε 3.000 ακόλουθους.
Στο κοκτέιλ Old Fashioned ένα μεγάλο κομμάτι πάγου έχει χαραγμένο το όνομα του μπαρ, ενώ στο Whiskey Sour το όνομα Dante είναι γραμμένο με Angostura bitters. Το δε Megu της Νέας Υόρκης σερβίρει τόνο katsu με το όνομα του εστιατορίου «καμμένο» με καυτή σιδερένια σφραγίδα πάνω στην πρώτη φέτα του πιάτου.

Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (ΜΒΑ)

Ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (ΜΒΑ) είναι συγγραφέας των συγγραμμάτων “Υποδειγματική Εξυπηρέτηση Πελατών. 60 τρόποι για να δημιουργήσετε πιστούς πελάτες”, «Παράπονα Πελατών. Μπελάς ή Ευκαιρία» και «Μάρκετινγκ Υπηρεσιών. Εφαρμογή στον Τουρισμό». Συνολικά έχει συγγράψει 15 επιχειρηματικά και μη βιβλία.

Εργάζεται ως καθηγητής μάρκετινγκ στην τουριστική σχολή Le Monde, ενώ υπήρξε εισηγητής σε σεμινάρια Μάρκετινγκ, Εξυπηρέτησης Πελατών και Πωλήσεων, που απευθύνονται σε ανέργους και στελέχη επιχειρήσεων.

Αρθρογραφεί στο epixeiro.gr., διαχειρίζεται το ιστολόγιο protopapadakis.blogspot.com, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος μάρκετινγκ και προώθησης για το ξενοδοχείο “Το Σπίτι του Καπετάνιου” στην Πρέβεζα καθώς και το “Tesoro Hotel” στη Λευκάδα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του jprotopapadakis@yahoo.gr και στο Facebook 

protopapadakis-ioannis
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.