Υπεύθυνος υποδοχής εστιατορίου – Restaurant Hostess
Ο οικοδεσπότης ή η οικοδέσποινα σ’ ένα εστιατόριο συνήθως χαιρετάει και καλωσορίζει τους πελάτες, τους οδηγεί στο τραπέζι τους, διαχειρίζεται τον χρόνο αναμονής, τις κρατήσεις και οτιδήποτε αλλο μπορεί προκύψει.
Ο υπεύθυνος/υπεύθυνη στην υποδοχή είναι ο πρώτος άνθρωπος που βλέπει ο πελάτης όταν μπαίνει σε ένα εστιατόριο, επομένως αυτός μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια υπέροχη γευστική εμπειρία. Αλλά εκτός από το να καλωσορίζει τους πελάτες, τι αρμοδιότητες έχει και ποια είναι η αμοιβή του;
Τι σημαίνει υποδοχή πελατών;
Ο υπάλληλος υποδοχής είναι το πρώτο άτομο που συναντά τον πελάτη όταν μπαίνει σε ένα εστιατόριο και είναι υπεύθυνος για το αρχικό μέρος της γευστικής του εμπειρίας. Συνήθως μόνο τα εστιατόρια που έχουν σάλα έχουν υπαλλήλους υποδοχής, καθώς η κύρια ευθύνη τους είναι η τοποθέτηση των πελατών στα τραπέζια και η διαχείριση των κρατήσεων. Για να είναι κάποιος καλός οικοδεσπότης, πρέπει να είναι φιλικός, ευγενικός και να έχει πάντα σαν προτεραιότητα την ικανοποίηση του πελάτη.
Ποια είναι τα καθήκοντα του υπευθύνου υποδοχής;
Οι αρμοδιότητες του λεγόμενου Hostess εστιατορίου περιλαμβάνουν:
Καλωσόρισμα των πελατών
Ένας θερμός, εγκάρδιος χαιρετισμός είναι το πρώτο βήμα για κάθε επισκέπτη που περνάει την πόρτα. Οι υπάλληλοι υποδοχής χαιρετούν και καλωσορίζουν τον κόσμο με ένα πλατύ ειλικρινές χαμόγελο που αποπνέει αυτοπεποίθηση, θετικότητα και φιλική διάθεση. Είναι υπεύθυνοι ώστε να µεταβιβάσουν στον κάθε επισκέπτη συναισθήματα ζεστασιάς, φροντίδας, ασφάλειας και αποτελεσµατικότητας. Να δείχνουν πραγματικό ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα τα μάτια, με τις λεπτές γραμμές που σχηματίζονται γύρω τους να επιβεβαιώνουν ότι το χαμόγελο είναι αυθεντικό.
Διαχείριση κρατήσεων
Η σωστή διαχείριση των κρατήσεων και η διατήρηση ενός καλά οργανωμένου συστήματος είναι μία από τις σημαντικότερες εργασίες του υπαλλήλου υποδοχής. Είτε χρησιμοποιεί ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων είτε ένα απλό τετράδιο, είτε λαμβάνει εισερχόμενες κλήσεις πρέπει να είναι συνεπής και να διαχειρίζεται απροβλημάτιστα τις κρατήσεις του εστιατορίου. Μερικές φορές, χρειάζεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με πελάτες που έχουν καθυστερήσει και με αυτούς οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ.
Διαχείριση της λίστας αναμονής
Υπάρχουν εστιατόρια που δεν δέχονται κρατήσεις και επιλέγουν να δέχονται τους επισκέπτες μόνο μέσω της λίστας αναμονής. Η οργάνωση και η διαχείριση της είναι πολύ σημαντική για να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της γευστικής εμπειρίας του πελάτη. Αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας των πελατών, τον συντονισμό με το προσωπικό εστίασης για τις διαθέσιμες επιλογές ελεύθερων τραπεζιών και την φροντίδα πελατών που χρειάζονται επιπλέον προσοχή (π.χ., παιδιά, ηλικιωμένοι)
Ενημέρωση των πελατών για τον χρόνο αναμονής
Η ενημέρωση των πελατών για τον ακριβή χρόνο αναμονής είναι μία από τις βασικές υποχρεώσεις του υπαλλήλου υποδοχής. Οι πελάτες παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τον χρόνο που δίνεται, επομένως εάν χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο από αυτό που τους είπαν στην υποδοχή, θα δυσαρεστηθούν και θα βρουν άλλο χώρο για να δειπνήσουν.
Διαχείριση του διαγράμματος θέσεων
Η σωστή κατανομή των πελατών στα τραπέζια και την τοποθέτησή τους στο κατάλληλο σημείο του εστιατορίου είναι επίσης ένα από τα καθήκοντα του υπευθύνου υποδοχής. Επομένως, είναι απαραίτητη η διατήρηση ενός καλά οργανωμένου διαγράμματος θέσεων ώστε να μην υπερφορτωθεί ένας σερβιτόρος και να διασφαλιστεί ότι η εργασία κατανέμεται δίκαια μεταξύ του προσωπικού. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται χρόνος αλλά και εμπειρία στο εστιατόριο.
Τοποθέτηση πελατών στα τραπέζια και διανομή μενού
Σε πολλά εστιατόρια, ο υπάλληλος υποδοχής οφείλει να οδηγήσει τους πελάτες μέχρι το τραπέζι τους και να διασφαλίσει ότι έχουν ξεφυλλίσει το μενού ώστε να έχουν μια ιδέα πριν έρθει ο σερβιτόρος.
Καθαριότητα και παράδοση παραγγελιών
Μερικές φορές, στα καθήκοντα μπορεί να περιλαμβάνεται και η διαχείριση παραγγελιών, «ελαφρύς» καθαρισμός τραπεζιού (π.χ. καθαρισμός των καταλόγων μενού ή σκούπισμα στην υποδοχή του εστιατορίου) και άλλα καθήκοντα που του αναθέτει η διοίκηση του εστιατορίου.
Χαιρετισμός πελατών κατά την αναχώρησή τους
Ένας ευγενικός χαιρετισμός και ένα ζεστό «ευχαριστώ» είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναχωρήσουν οι πελάτες από το εστιατόριο.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου που υποδέχεται τον κόσμο;
-
Ευχάριστη προσωπικότητα
-
Ευγένεια
-
Διάθεση για εξυπηρέτηση των πελατών
-
Καλή επικοινωνία με τους συναδέλφους
-
Δεξιότητες επικοινωνίας (μέσω τηλεφώνου και κατ’ ιδίαν)
-
Μεθοδικότητα
-
Καλή φυσική κατάσταση για συνεχή μετακίνηση και ορθοστασία κατά τη διάρκεια της βάρδιας
-
Εξοικείωση με τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας
-
Ταχύτητα
-
Υπομονή
-
Εμπειρία
Πόσα «παίρνει» ο υπάλληλος υποδοχής – Restaurant Hostess;
Η μέση αμοιβή για έναν υπάλληλο υποδοχής κυμαίνεται μεταξύ 5€ και 10€ την ώρα. Ανάλογα με το «μοντέλο φιλοδωρήματος» του εστιατορίου, οι «οικοδεσπότες της επιχείρησης» μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για έξτρα φιλοδώρημα ανά βάρδια.
Πώς μπορεί να γίνει κάποιος υπάλληλος υποδοχής σε ένα εστιατόριο;
Αν θέλετε να εργαστείτε ως υπεύθυνος υποδοχής σ’ ένα εστιατόριο, σας έχουμε ευχάριστα νέα. Συνήθως, οι θέσεις υποδοχής στο εστιατόριο δεν απαιτούν προϋπηρεσία και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε να εργάζεστε στον κλάδο της εστίασης. Είναι μια εργασία που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπειρία και να δημιουργήσετε τα δικά σας “κονέ” στον κλάδο της εστίασης. Για να βρείτε λοιπόν μια θέση εργασίας ως υπάλληλος υποδοχής, δεν έχετε παρά να συντάξετε ένα βιογραφικό, να επικοινωνήστε αρχικά με τα εστιατόρια της γειτονιάς σας και στη συνέχεια να αναζητήστε θέσεις εργασίας σε websites αγγελιών και αντίστοιχες ομάδες στο Facebook και Viber.