Γιώργος Σαρμαντάς

Η δουλειά του είναι ένα προκλητικό σκηνικό στο οποίο χαίρεται να δημιουργεί αρώματα και γεύσεις, αλλά και να απολαμβάνει κουβέντες και χαμόγελα με όποιον φιλοξενεί στην μπάρα του.

Ξεκίνησε από το Kubrick που ως γνωστό γεννά ταλαντούχους bartender, εργάστηκε σε αξιόλογα bar ενώ παράλληλα συμμετέχει σε πολλά guest bartending. Τον συναντήσαμε στο όμορφο roof bar με θέα την Ακρόπολη του ξενοδοχείου The Zillers όπου και εργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Μετά από τόσα χρόνια πίσω από την μπάρα, τι συνεχίζει να σε χαροποιεί περισσότερο στη δουλειά σου;

Νομίζω ότι αυτό που δε θα βαρεθώ ποτέ πέρα από το δημιουργικό, είναι η κοινωνική συναναστροφή με τους πελάτες, οι μικρές κουβέντες, τα χαμόγελα.

Μοιράζεσαι εύκολα τις συνταγές σου; Έχεις μυστικές συνταγές;

(Γέλια) Όχι, δεν έχω μυστικές συνταγές, μπορεί κάποιες να περιέχουν δύσκολα υλικά και παρασκευές για να εκτελέσει κάποιος στο σπίτι, αλλά γενικά μου αρέσει να τις μοιράζομαι, με ευχαριστεί, σημαίνει ότι κάτι κάνω καλά.

Ποια υλικά προτιμάς περισσότερο;

Σίγουρα ξεχωρίζω τα πιο πικρά σε γεύση υλικά όπως bitters και βοτανικά λικέρ.

Μπορείς από την έκφραση κάποιου, να καταλάβεις αν αρέσει ένα ποτό;

Προσπαθώ και όταν αποτύχω να διαβάσω την ικανοποίηση στο πρόσωπο κάποιου, τον ρωτάω αμέσως.

Έχεις συμμετάσχει σε πολλά guest bartending, σε μεγάλα bars. Αυτές οι βραδιές είναι πιο κουραστικές ή πιο ευχάριστες και γιατί;

Νομίζω είναι πιο ευχάριστες γιατί αποτελούν μία μεμονωμένη εμφάνιση σε έναν χώρο όπου θα βρεθούν ταυτόχρονα πολλοί καλοί φίλοι και συνεργάτες με σκοπό να περάσουν όμορφα, οπότε δεν αφήνεις την κούραση να σε επηρεάσει καθόλου.

Πόσο βασικές είναι οι δημόσιες σχέσεις για το επάγγελμα; Μπορεί να γίνει ένας επιτυχημένος bartender χωρίς δημόσιες σχέσεις;

Εξαρτάται από τι ορίζει ο καθένας στο επάγγελμα του ως επιτυχία. Η αναγνωρισιμότητα είναι μία μορφή επιτυχίας στο bartending. Είναι ένα επάγγελμα το οποίο έχει να κάνει με κόσμο, δεν είναι απρόσωπο, και επομένως η κοινωνική δικτύωση μέσα στον ίδιο χώρο τον οποίο εκπροσωπείς βοηθάει και εσένα τον ίδιο αλλά και τη δουλειά σου. Οι δημόσιες σχέσεις είναι βασικές, βοηθάνε στην αναγνωρισιμότητα και την επιτυχία αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να βασίζεται μόνο σε αυτές.

Γιώργος Σαρμαντάς bartender

Ποια η μεγαλύτερη διαφορά ενός bar ξενοδοχείου με ένα άλλο αυτόνομο;

Βασική διαφορά θα πω, πάντα με γνώμονα το bar στο οποίο εργάζομαι εγώ, είναι το ύφος του bar, η ταυτότητα που θα πρέπει να μοιράζεται με το κτίριο στο οποίο στεγάζεται και επομένως το service του θα πρέπει να είναι ποιοτικά εφάμιλλο με αυτό του ξενοδοχείου. Κάποιοι το βλέπουν σαν περιορισμό, αλλά ξενοδοχειακά bar ανά τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι το να υιοθετείς ένα συγκεκριμένο στυλ μπορεί να έχει φοβερά αποτελέσματα.

Οι εξομολογήσεις στο bar καλά κρατούν; Η πλειοψηφία του κόσμου είναι πολυλογάδες;

Ε δε μου έχουν τύχει πολλές εξομολογήσεις οπότε νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο προς εξαφάνιση. Άτομα με διάθεση για κουβέντα υπάρχουν ευτυχώς ακόμη αρκετά, και είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα στα bar.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Η εξέλιξη του bar στο The Zillers, η ανάδειξη του μέσα από διάφορα event γύρω από την γαστρονομία και τον χώρο των αποσταγμάτων και η καθιέρωση του ως ένα ποιοτικό ξενοδοχειακό bar στην Αθήνα αλλά και στην Ελλάδα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.