Καφές και… τέχνη

Δεν έχετε δει καφέδες σαν αυτούς που δημιουργεί ο Kορεάτης barista Lee Gang-bin, συνιδιοκτήτης του Café C.THROUGH στη Σεούλ.

Χρησιμοποιώντας χρωματιστό γλάσο – μια τεχνική που ονομάζει “cream art” – ο Lee μετατρέπει κανονικά φλιτζάνια καφέ σε απίστευτα έργα τέχνης.

“Ο καφές είναι ένα παραμύθι για μένα”, μας λέει. “Με βοηθά να εκφράσω ακριβώς αυτό που θέλω και ζωντανεύει τα όνειρά μου. Οι άνθρωποι που ειδικεύονται στην ζωγραφική σε latte χρησιμοποιούν συνήθως μόνο δύο χρώματα: μαύρο και άσπρο, αλλά ήθελα να σπάσω αυτό το όριο.”

Οι τρομερές δημιουργίες του έχουν κερδίσει σχεδόν 200.000 followers του Instagram.

Αν και οι ερμηνείες μεγάλων έργων τέχνης είναι οι πιο δημοφιλείς – συμπεριλαμβανομένου του “The Starry Night” του Van Gogh, του “The Scream” του Edvard Munch και της “Mona Lisa” του Leonardo DiVinci – δέχεται επίσης παραγγελίες από πελάτες.

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν τα πάντα, από χαρακτήρες λογοτεχνικών βιβλίων, όπως ο Μικρός Πρίγκιπας, μέχρι και εξώφυλλα περιοδικών όπως της Vogue Korea. Αλλά ανεξάρτητα από το σχέδιο, ο Lee λέει ότι είναι σημαντικό τα έργα τέχνης του να μπορούν να καταναλωθούν.

“Είναι ο κανόνας μου να μην φτιάχνουμε καφέ που οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιουν”, λέει. “Ζωγραφίζω μόνο σε κρύο καφέ. Αν το φτιάξω σε ζεστό καφέ, η γεύση αλλάζει καθώς κρυώνει και δεν θέλω να αλλάξει η γεύση του καφέ.”

Το κόστος κάθε φλιτζανιού είναι 7.500 won (περίπου 5 ευρώ). Επειδή κάθε φλιτζάνι μπορεί να πάρει μέχρι και μια ώρα για να φτιαχτεί, κάνει μόνο τρία ανά ημέρα, μόνο με κράτηση.

Το αρκουδάκι είναι η εξαίρεση, καθώς μπορεί να γίνει σε μόλις 40 δευτερόλεπτα. Το μενού του C.THROUGH διαθέτει άλλα, πιο παραδοσιακά αντικείμενα για πελάτες που απλά θέλουν έναν καφέ.

“Είμαστε baristas που φτιάχνουν καφέ, όχι μόνο καλλιτέχνες που σχεδιάζουν εικόνες”, λέει.

Δεν είναι απλά ένας τύπος που φτιάχνει καφέ

Ο Lee φτιάχνει καφέ εδώ και 10 χρόνια, ξεκίνησε να φτιάχνει latte art πριν από 7 χρόνια.

“Άρχισα να μαθαίνω για τον καφέ όταν ήμουν 18 χρονών”, λέει. “Εκείνη την εποχή, οι baristas δεν ήταν γνωστοί στην Κορέα, γι’αυτό ανησυχούσα λίγο. Σύντομα αυτή η ανησυχία έφυγε καθώς με ενθουσίασε τόσο πολύ η δουλειά”.

Λέει ότι βοήθησε το γεγονός ότι είχε πάντα την υποστήριξη των γονέων του.

“Οι άνθρωποι γύρω μου ήταν πάντα επικριτικοί για την απόφαση του να γίνει ένας “καφετζής”, λέει ο Lee. “Αλλά ήμουν αποφασισμένος, όπως και πολλοί Κορεάτες. Ήθελα να δείξω ότι θα μπορούσα να γίνω επιτυχής με τον καφέ.”

Σήμερα, το καφέ του είναι τόσο απασχολημένο που, όπως λέει, κοιμάται μόνο μερικές ώρες κάθε νύχτα. Το κλειδί για την επιτυχία του, λέει, είναι το πάθος και η επιμονή.

“Δεν είχα επίσημη εκπαίδευση στο σχέδιο αλλά το έκανα ως χόμπι”, λέει ο Lee. “Στη συνέχεια, αφού μελέτησα τον καφέ, συνειδητοποίησα ότι όχι μόνο οι τεχνικές, αλλά και η τέχνη μπορούν να μπουν στον καφέ, κάτι που με οδήγησε να συνδέσω τον καφέ με την τέχνη”.

Με την επιτυχία του καφέ, λέει ότι είναι σε θέση να εξάγει μια νέα πλευρά της νοτιοκορεατικής κουλτούρας στον κόσμο.

“Η Νότια Κορέα έχει γίνει πολύ γνωστή τα τελευταία χρόνια λόγω του K-pop”, λέει ο Lee. “Όμως λίγοι γνωρίζουν για την κουλτούρα καφέ της. Κάποιοι νομίζουν ότι ο καφές είναι απλά καφές. Ωστόσο, για μένα είναι μια γέφυρα που μπορεί πάντα να συνδέει ένα άτομο με ένα άλλο”.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.