Καφές και… τέχνη

Δεν έχετε δει καφέδες σαν αυτούς που δημιουργεί ο Kορεάτης barista Lee Gang-bin, συνιδιοκτήτης του Café C.THROUGH στη Σεούλ.

Χρησιμοποιώντας χρωματιστό γλάσο – μια τεχνική που ονομάζει “cream art” – ο Lee μετατρέπει κανονικά φλιτζάνια καφέ σε απίστευτα έργα τέχνης.

“Ο καφές είναι ένα παραμύθι για μένα”, μας λέει. “Με βοηθά να εκφράσω ακριβώς αυτό που θέλω και ζωντανεύει τα όνειρά μου. Οι άνθρωποι που ειδικεύονται στην ζωγραφική σε latte χρησιμοποιούν συνήθως μόνο δύο χρώματα: μαύρο και άσπρο, αλλά ήθελα να σπάσω αυτό το όριο.”

Οι τρομερές δημιουργίες του έχουν κερδίσει σχεδόν 200.000 followers του Instagram.

Αν και οι ερμηνείες μεγάλων έργων τέχνης είναι οι πιο δημοφιλείς – συμπεριλαμβανομένου του “The Starry Night” του Van Gogh, του “The Scream” του Edvard Munch και της “Mona Lisa” του Leonardo DiVinci – δέχεται επίσης παραγγελίες από πελάτες.

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν τα πάντα, από χαρακτήρες λογοτεχνικών βιβλίων, όπως ο Μικρός Πρίγκιπας, μέχρι και εξώφυλλα περιοδικών όπως της Vogue Korea. Αλλά ανεξάρτητα από το σχέδιο, ο Lee λέει ότι είναι σημαντικό τα έργα τέχνης του να μπορούν να καταναλωθούν.

“Είναι ο κανόνας μου να μην φτιάχνουμε καφέ που οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιουν”, λέει. “Ζωγραφίζω μόνο σε κρύο καφέ. Αν το φτιάξω σε ζεστό καφέ, η γεύση αλλάζει καθώς κρυώνει και δεν θέλω να αλλάξει η γεύση του καφέ.”

View this post on Instagram

1. Vincent van Gogh 2. Edgar DeGas 3. Edvard Munch 4. Leonardo da Vinci Which one do you like?? . . . . 라떼아트 1:1 교육 & 원두납품 문의 카톡 : CTHROUGH . "price for "creamart" or "bear" are ₩7500($7.5) each, if you would like another design, you need to make a reservation but are only allow up to three different creamart(s) a day. . 📌📌📌Reservations are closed as of now so I will not take any reservations for a while, but "bear" designs can be ordered any time" . 403-3, Itaewon-dong, Yongsan-gu Monday & Tuesday 14:00 – 10:00 Everyday 12:00 – 10:00 . . . #씨스루 #cthrough #카페씨스루 #커피스타그램 #경리단길 #경리단길카페 #경리단길맛집 #녹사평 #녹사평카페 #이태원 #이태원카페 #이태원맛집 #라떼아트 #크리마트 #먹스타그램 #today #instagram #dailyart #coffee #barista #latte #latteart #cafelatte #coffeetime #creamart #espresso #artwork #art

A post shared by 이강빈 (@leekangbin91) on

Το κόστος κάθε φλιτζανιού είναι 7.500 won (περίπου 5 ευρώ). Επειδή κάθε φλιτζάνι μπορεί να πάρει μέχρι και μια ώρα για να φτιαχτεί, κάνει μόνο τρία ανά ημέρα, μόνο με κράτηση.

Το αρκουδάκι είναι η εξαίρεση, καθώς μπορεί να γίνει σε μόλις 40 δευτερόλεπτα. Το μενού του C.THROUGH διαθέτει άλλα, πιο παραδοσιακά αντικείμενα για πελάτες που απλά θέλουν έναν καφέ.

“Είμαστε baristas που φτιάχνουν καφέ, όχι μόνο καλλιτέχνες που σχεδιάζουν εικόνες”, λέει.

Δεν είναι απλά ένας τύπος που φτιάχνει καφέ

Ο Lee φτιάχνει καφέ εδώ και 10 χρόνια, ξεκίνησε να φτιάχνει latte art πριν από 7 χρόνια.

“Άρχισα να μαθαίνω για τον καφέ όταν ήμουν 18 χρονών”, λέει. “Εκείνη την εποχή, οι baristas δεν ήταν γνωστοί στην Κορέα, γι’αυτό ανησυχούσα λίγο. Σύντομα αυτή η ανησυχία έφυγε καθώς με ενθουσίασε τόσο πολύ η δουλειά”.

Λέει ότι βοήθησε το γεγονός ότι είχε πάντα την υποστήριξη των γονέων του.

“Οι άνθρωποι γύρω μου ήταν πάντα επικριτικοί για την απόφαση του να γίνει ένας “καφετζής”, λέει ο Lee. “Αλλά ήμουν αποφασισμένος, όπως και πολλοί Κορεάτες. Ήθελα να δείξω ότι θα μπορούσα να γίνω επιτυχής με τον καφέ.”

View this post on Instagram

#크리마트 에 대한 이야기를 잘 전해주신 보그코리아 에게 감사드립니다 🙂 . 아메리카노 혹은 프라푸치노 처럼 한국애서 만들어진 하나의 메뉴로 자리잡게 하기 위해 크리마트 라고 읽고 쓰고 있습니다^^ 크림아트 가 아닌 크리마트로 더더욱 많이 알려주세요 🙂 . . . . . #씨스루 #cthrough #카페씨스루 #커피스타그램 #경리단길 #경리단길카페 #경리단길맛집 #녹사평 #녹사평카페 #이태원 #이태원카페 #이태원맛집 #라떼아트 #크리마트 #먹스타그램 #latteartporn #dailyart #coffee #barista #baristalife #latte #latteart #baristadaily #cafelatte #coffeetime #creamart #espresso #artwork

A post shared by 이강빈 (@leekangbin91) on

Σήμερα, το καφέ του είναι τόσο απασχολημένο που, όπως λέει, κοιμάται μόνο μερικές ώρες κάθε νύχτα. Το κλειδί για την επιτυχία του, λέει, είναι το πάθος και η επιμονή.

“Δεν είχα επίσημη εκπαίδευση στο σχέδιο αλλά το έκανα ως χόμπι”, λέει ο Lee. “Στη συνέχεια, αφού μελέτησα τον καφέ, συνειδητοποίησα ότι όχι μόνο οι τεχνικές, αλλά και η τέχνη μπορούν να μπουν στον καφέ, κάτι που με οδήγησε να συνδέσω τον καφέ με την τέχνη”.

Με την επιτυχία του καφέ, λέει ότι είναι σε θέση να εξάγει μια νέα πλευρά της νοτιοκορεατικής κουλτούρας στον κόσμο.

“Η Νότια Κορέα έχει γίνει πολύ γνωστή τα τελευταία χρόνια λόγω του K-pop”, λέει ο Lee. “Όμως λίγοι γνωρίζουν για την κουλτούρα καφέ της. Κάποιοι νομίζουν ότι ο καφές είναι απλά καφές. Ωστόσο, για μένα είναι μια γέφυρα που μπορεί πάντα να συνδέει ένα άτομο με ένα άλλο”.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.