Αλέξης Σιμωνίδης
με τα γευστικά του cocktails ευφραίνει ουρανίσκους και αποδεικνύει μέσα από τις αλκοολούχες και μη δημιουργίες του, το ταλέντο, τη γνώση αλλά και την αγάπη για το bartending. Με την ευγένεια και το χαμόγελο που τον χαρακτηρίζουν μιλά στο simposio.news για την πρωτιά του στο World Class Greece 2016 και όλα όσα αφορούν το επάγγελμα του Bartender.
Τι πιστεύεις πως σου πρόσφερε το πρώτο βραβείο του World Class Greece 2016 Bartender;
Με «ακούει» περισσότερο το κοινό, δείχνοντας μου εμπιστοσύνη. Μετά τη βράβευση καλούμαι να κάνω σεμινάρια, να διδάσκω διάφορες τεχνικές σε σχολές, με δυο λόγια μου πρόσφερε αναγνωρισιμότητα.
Σου παραγγέλνουν οι πελάτες «φτιάξε μου όποιο cocktail θέλεις»;
Γενικότερα είναι τάση αυτό στο μπαρ, πάντα υπήρχε το να λένε «κάνε εσύ ότι νομίζεις» αλλά απέναντι μου έχει αυξηθεί αυτό τώρα.
Οι σχολές καλύπτουν τις γνώσεις που χρειάζεται ένας bartender;
Δίνουν μια καλή βάση αλλά σίγουρα πρέπει να δουλέψεις για να αποκτήσεις την εμπειρία και τη γνώση της δουλειάς. Δεν αποκτώνται οι γνώσεις στη σχολή και μετά να πεις «τέλος», πρέπει να αποκτάς συνεχώς γνώσεις.
Όσοι έχουν σπουδές και γνώσεις γύρω από το bartending, είναι οι καλύτεροι;
Δεν θα έλεγα πως αρκούν μόνο οι γνώσεις. Αναμφίβολα είναι σημαντικές αλλά χρειάζεται κοινωνικότητα, είναι σημαντικό για το πως να αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας τους πελάτες του. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τη σχολή, ούτε με κάποια τάση της εποχής, είναι καθαρά στην προσωπικότητα του καθένα, ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις.
Πρέπει να έχει γνώσεις οινοχόου ο Bartender;
Ο Bartender πρέπει να έχει γνώσεις και από άλλα συναφή επαγγέλματα
Βεβαίως γνώσεις οινοχόου, όπως οργάνωση, να ξέρεις πάντα τι υπάρχει στο ράφι σου, γνώσεις barista, ενός καλού σερβιτόρου δηλαδή πώς να σερβίρεις και να φερθείς στο πελάτη είτε είναι “δύσκολος” είτε “εύκολος” για να τον εξυπηρετήσεις. Χρειάζονται γνώσεις κουζίνας για τους συνδυασμούς γεύσεων, για τα υλικά που χρησιμοποιείς στα cocktails, είναι από όλα και από λίγο. Για αυτό και το bartending θεωρείται μια ολοκληρωμένη δουλειά.
Χρειάζεται μια μόνιμη αναζήτηση για πρωτότυπα υλικά;
Ναι, ή τα βρίσκεις ή τα δημιουργείς. Στους διαγωνισμούς θέλουν να δουν και την πρωτοτυπία. Μια καινοτομία, μια νέα πρωτοποριακή ιδέα. Η αγορά δεν μπορεί συνήθως να σου καλύψει αυτή την ανάγκη, οπότε καλείσαι να δημιουργήσεις και εσύ υλικά.
Υπάρχουν γυναικεία και ανδρικά ποτά;
Όχι. Υπήρχε ο μύθος αλλά καταρρίπτεται. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το γυναικείο κοινό ίσως να μην θέλει τόσο αλκοολικά ποτά. Αλλά είναι μεγάλο το γυναικείο κοινό που πίνουν και θέλουν να καταλάβουν την πρώτη ύλη και την καλή ποιότητα του ποτού. Εγώ πάντως δεν αναγνωρίζω γυναικεία και ανδρικά ποτά.
Οι γυναίκες δοκιμάζουν πιο εύκολα νέες γεύσεις;
Νομίζω στα cocktail οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες να δοκιμάζουν νέες γεύσεις.
Τι είδη ποτών προτιμάνε οι Έλληνες και τι προφίλ καταναλωτή έχουν;
Οι Έλληνες και από κουλτούρα είναι πιο κοντά στα ελαφριά ποτά όπως Campari, Gin Tonic κ.α. Πιο ελαφριά αλκοολικά cocktails.
Ως καταναλωτές πλέον απορρίπτουν πράγματα που είναι απλά εντυπωσιασμού, αλλά εκτιμούν και ανταμείβουν την ουσία. Όταν ξεκίνησα το επάγγελμα, πριν από 17 χρόνια δεν υπήρχε η πιθανότητα να ζητήσει κάποιος ένα dry martini και να εκτιμήσει ότι έχεις ασχοληθεί με τη θερμοκρασία του ποτού. Τώρα ξέρει να εκτιμά ο πελάτης και ξέρει και τι του αρέσει.
Θεωρώ πως πλέον ότι ο Έλληνας είναι ενημερωμένος καταναλωτής
Και αυτό σε βοηθάει και σένα να γίνεσαι καλύτερος Bartender, γιατί όσα και να ξέρεις αν καλείσαι να κανείς μόνο Johnnie cola και Votka λεμόνι δεν βελτιώνεται η δουλειά σου. Όσο όμως υπάρχει ζήτηση από το κοινό για cocktails τόσο καλύτερος γίνεσαι.
Οι τάσεις των ποτών αλλάζουν;
Ναι αλλάζουν. Τώρα αρχίζει να αποκτά σημασία και η ιστορία που γίνετε ένα ποτό. Μια τάση παγκοσμίως είναι αυτή και έρχεται και εδώ. Είμαι υπέρ των χαμηλών αλκοολικών ποτών. Να υπάρχει η γεύση αλλά να χαμηλώνουμε τον αλκοολικό δείκτη, δηλαδή μπορούμε να κάνουμε ένα ουίσκι πιο ελαφρύ χωρίς να χάσουμε τη γεύση. Αλλάζουν και οι τεχνικές, όπως εξοπλισμένα μπαρ που είναι σαν κουζίνες και κατάλληλη τεχνολογία για να κάνουμε δικά μας προϊόντα με συνέπεια.
Έχουμε τοπικά προϊόντα που βοηθάνε σ΄αυτό;
Η εντοπιότητα προϊόντων είναι τάση και είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε τεράστιο πλούτο, από βότανα, ηδύποτα, τρόφιμα, φρούτα οτιδήποτε. Τα οποία τα αξιοποιούμε. Βλέπω πως όλες οι δουλειές των Ελλήνων bartenders έχουν κάποιο Ελληνικό στοιχείο, φαίνεται λοιπόν πως επηρεάζονται από την πατρίδα τους.
Έχουμε καλούς Έλληνες bartenders;
Έχουμε απίστευτο δυναμικό bartenders και φαίνεται παγκοσμίως αυτό. Γίνεται πολύ καλή και σοβαρή δουλειά από όλους. Πλέον σε εκτιμάνε όταν λες ότι είσαι από Ελλάδα γιατί στον κλάδο μας αναγνωρίζουν από τις πιο δυναμικές αγορές στο κόσμο αυτή τη στιγμή. Η δυναμική μας είναι τεράστια.
Νιώθεις τον ανταγωνισμό μεταξύ σας;
Έχουμε υγιή ανταγωνισμό. Μεγάλος μεν αλλά δεν ανταγωνιζόμαστε αθέμιτα. Ίσως γιατί συνεργαζόμαστε συχνά, ίσως γιατί αύριο μπορεί να βρεθούμε στο ίδιο μπαρ. Καταφέραμε να έχουμε σημαντικές σχέσεις και αλληλοβοήθεια. Ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και νομίζω
Οι Έλληνες Bartenders έχουμε καταλάβει πως μόνος δεν μπορείς να ανέβεις και χρειάζεσαι και τη βοήθεια των υπολοίπων
Ένας καλός bartender είναι ευκατάστατος;
Όχι. Μας έχει επηρεάσει κατά πολύ η κρίση. Το μεροκάματο είναι αυτό που ήταν πριν 5-6 χρόνια χωρίς να αυξάνεται. Τώρα ένας καλός bartender έχει παράπλευρα έσοδα, γιατί καλείται να διδάξει, να κάνει μια λίστα cocktails, να πάει σε events και έτσι να έχει έξτρα έσοδα. Αλλά σαν ημερομίσθιο έχει ταβάνι.