Κωνσταντίνος Σπανός

Στη Λάρισα, στο cafe Las Ramblas συναντήσαμε τον γνωστό barista Σπανό Κωνσταντίνο που διακρίθηκε στους έξι καλύτερους του Greek Barista Championship.

Barista εν ώρα εργασίας

Παρόλο που τον πετύχαμε εν ώρα εργασίας να δημιουργεί αμέτρητους μυρωδάτους καφέδες, καταφέραμε να του κλέψουμε λίγο χρόνο, για να μας απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, που του θέσαμε μέσα από το ευγενικό, φιλικό και χαμηλών τόνων ύφος, που τον διακατέχει.

Σπανός Κωνσταντίνος barista

Ποιο θεωρείς ως το δυσκολότερο καθήκον σου;

Τη διατήρηση της ποιότητας και της εξυπηρέτησης σε σταθερά υψηλό επίπεδο.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας barista, ώστε να είναι συνεχώς ενημερωμένος;

Θα πρέπει να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια, events, να διαβάζει βιβλία σχετικά με το αντικείμενο, να παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (instagram, facebook κτλ.) να ταξιδεύει και να δοκιμάζει καφέδες.

Οι Έλληνες baristi διακρίνονται στο εξωτερικό και ίσως είναι από τα ελάχιστα επαγγέλματα με τόσο υψηλό επίπεδο σε σχέση με τους ξένους συναδέλφους τους. Που το αποδίδεις αυτό;

Στην Ελλάδα το specialty coffee βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο λόγω των Ελλήνων baristi, που διακρίθηκαν στους πρώτους διαγωνισμούς παγκοσμίως. Οι άνθρωποι αυτοί με το πάθος και την αγάπη τους για τον καφέ μετέφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς σε άλλους baristi και κάπως έτσι παίρνουμε διακρίσεις σταθερά στους παγκόσμιους διαγωνισμούς καφέ.

Υπάρχουν στην Ελλάδα καλές εργασιακές ευκαιρίες για έναν barista;

Το επάγγελμα του barista βρίσκεται σε άνθηση, άρα ναι, υπάρχουν εργασιακές ευκαιρίες

Las_Ramblas cafe larisa

Τι έχεις αποκομίσει από τους διαγωνισμούς, που έχεις συμμετάσχει;

Οι διαγωνισμοί σε βοηθάνε να αποκτήσεις και άλλες γνώσεις για τον καφέ μέσω της έρευνας, βελτιώνεις τις τεχνικές σου ως barista, γίνεσαι δημιουργικός, οργανωτικός και σου δίνουν ένα κίνητρο και μία έμπνευση, που ίσως έχεις χάσει στην καθημερινότητα σου, καθώς επίσης και γνωριμίες με ανθρώπους του χώρου.

Πώς βλέπεις το μέλλον των baristi και ποιες πιστεύεις, πως θα είναι οι νέες τάσεις;

Στο μέλλον οι baristi θα συμμετέχουν στην παραγωγή καφέ, δηλαδή στο καβούρδισμα, στην επιλογή του καφέ, που θα σερβίρουν, θα έχουν περισσότερες γνώσεις και πρόσβαση σε φάρμες καφέ. Οι νέες τάσεις θα είναι μονοποικιλιακοί καφέδες (single variety), οι καφέδες από μία μόνο περιοχή (single origin) και διάφοροι τρόποι παρασκευής τους, όπως v60, aeropress, syphon, kalita, clever dripper για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Ένας barista πρέπει να ικανοποιεί και την πιο απαιτητική-τρελή παραγγελία/επιθυμία του πελάτη; Ποιο είναι το όριο;

Ο barista πρέπει να κρατήσει τον πελάτη ικανοποιημένο, διότι τον έχει επιλέξει. Στην παραγγελία και παραγωγή ροφημάτων δεν υπάρχουν όρια στις επιθυμίες σε λογικά πλαίσια…

Γιατί έχεις επιλέξει να εργάζεσαι στη Λάρισα; Σε τι πιστεύεις διαφοροποιείται – ξεχωρίζει το Las Ramblas;

Εργάζομαι στην Λάρισα, γιατί είναι ο τόπος καταγωγής μου και μου αρέσει η πόλη μου. Το Las Ramblas προσφέρει υψηλής ποιότητας καφέδες (specialty coffee), σε μεγάλη ποικιλία από καταρτισμένους baristi σε συνδυασμό με ένα ενημερωμένο menu πρωινού και brunch!

Ισχύει, πως είναι η καφεδούπολη της χώρας;

Αυτή η φήμη κυκλοφορεί πολλά χρόνια. άρα μάλλον ισχύει.

Ποιους συναδέλφους σου ξεχωρίζεις;

Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον. Υπάρχουν αρκετοί, που κάνουν εξαιρετική δουλειά.

[cq_vc_mediumgallery images=”2769,2768,2810″ layoutno=”21″]

Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή καφέ;

Είναι η συνταγή, που έκανα φέτος στον διαγωνισμό barista και έχει ως εξής:

  • 40 ml espresso (origin: Guatemala Acatenango, altittude:1800 m, variety:yellow bourbon, processing: fully washed)
  • 10 ml mango syrup (fermentation 18 – 36 hours)
  • 2 ice cubes
  • orange zest

Χτυπάμε το espresso μαζί με το mango syrup και τα παγάκια σε ένα μίξερ και σερβίρουμε σε ποτήρι χωρίς πάγο. Από πάνω “ψεκάζουμε” με έλαια πορτοκαλιού(orange zest)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.