Μαίρη Ταλαιπώρου

Όταν παρατηρείς την Μαίρη πίσω από την μπάρα, καταλαβαίνεις αμέσως τη δύναμη και το πάθος, που έχει για τη δουλειά της. Μόλις πιεις το ποτό, που σου ετοίμασε, ανακαλύπτεις και το ταλέντο της.

Ακούραστη με μια βαλίτσα στο χέρι η καταρτισμένη και έμπειρη Bar Manager δημιουργεί ευφάνταστα ποτά με μεγάλη επιτυχία και επαγγελματισμό για το Nikkei Mykonos Peruvian Restaurant, το Nikkei Peruvian Summer Restaurant – Bar, το Nikkei Peruvian Resto-Bar, που συνδυάζει γεύσεις από Περού και Ιαπωνία.

Γιατί το μυστικό είναι: «να φιλοξενείς, όχι να σερβίρεις»

Ταλαιπώρου Μαίρη

Ένιωσες ποτέ, πως εισχώρησες μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο;

H αλήθεια είναι, πως, όταν πρωτοξεκίνησα, ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Φαινόταν κάπως ανδροκρατούμενος ο χώρος. Στη συνέχεια αποδείχτηκε, ότι υπάρχει χώρος για όλους, όσους αγαπάμε και σεβόμαστε το επάγγελμα. Αρχικά δεν είχε αυτή την άνθιση, που έχει τώρα ο χώρος και υπήρχε ολοφάνερα το θέμα της εμπιστοσύνης, με την καλή έννοια πάντα. Ένιωσα, ότι έπρεπε να αποδείξω, ότι “μπορώ” και αυτό δεν είναι κακό. Ίσα ίσα κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύουμε πράγματα στον εαυτό μας τον ίδιο. Παράπονο δεν έχω σε καμία περίπτωση! Ο χώρος με καλοδέχτηκε με το παραπάνω!

Επίσης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου, αλλά και για τη στήριξη αυτά τα χρόνια, που συνεργαζόμαστε, στον Γιάννη Μωράκη, τον Γιώργο Μελισσάρη και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, διότι είναι ζωντανή απόδειξη, ότι ο χώρος δεν είναι απαραίτητα ανδρική υπόθεση!

[cq_vc_mediumgallery images=”3167,3165,3168″ layoutno=”12″]

Ποιος είναι ο «κακός» bartender;

Ο κακός Bartender είναι εκείνος, ο οποίος δεν φιλοξενεί και δεν είναι οικοδεσπότης στην μπάρα του!

“Το μυστικό είναι να φιλοξενείς, όχι να σερβίρεις”

Η μπάρα μου είναι το σπίτι μου, άρα, όταν έχω καλεσμένους στο σπίτι μου, οφείλω να τους καλωσορίσω, να τους κάνω να νιώσουν άνετα, να ενδιαφερθώ για το αν είναι όλα βολικά για εκείνους και στη συνέχεια να τους δώσω όλη μου την προσοχή, ώστε να πετύχουμε την γευστική πληρότητα.

Οι άλλοι bartenders είναι σύμμαχοι ή ανταγωνιστές;

Οι άλλοι bartenders είναι μόνο σύμμαχοι! Κι έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν όλοι. Προτιμώ να μοιράζομαι την γνώση! Μου έχει μάθει ο Σπύρος Κερκύρας, ότι «με το να μοιράζομαι, πάντα κερδίζω». Ανταγωνιστής πρέπει να είναι μόνο ο εαυτός μας! Να γίνουμε καλύτεροι και χρησιμότεροι!

Πιστεύεις, πως χρειάζεται να παρακολουθείς την τάση-μόδα της εποχής και να προσαρμόζεις ανάλογα τη δουλειά σου ή ως bartender πρέπει να τις γεννάς;

Θεωρώ, ότι είναι καλό να υπάρχει επαφή με νέες τάσεις και να είμαστε διορατικοί. Γι’ αυτό και ο χώρος αυτός έχει πολλά ταξίδια. Να παρακολουθούνται και να περιεργάζονται, διότι με αυτόν τον τρόπο λαμβάνεις ερεθίσματα, τα εξελίσσεις και τα φέρνεις στα μέτρα σου, αξιοποιώντας, τα ανάλογα με την κουλτούρα του τόπου σου. Η κάθε τάση δημιουργείται από εμάς, δεν υπάρχει κάποια λίστα αναγραφής τάσεων για το παρόν και για ένα μήνα μετά.

Θεωρείς, πως οι προτιμήσεις των ποτών αλλάζουν γεωγραφικά;

Οι προτιμήσεις, πιστεύω, ότι αλλάζουν, όταν αλλάζει και η εθνικότητα. Δηλαδή οι Έλληνες προτιμούν να φάνε γλυκό στο τέλος του δείπνου και δεν θα πάρουν στη θέση του ένα after dinner cocktail. Μας αρέσουν τα γλυκά γενικά! Έχω παρατηρήσει, πως πολλές άλλες εθνικότητες θα αγκαλιάσουν το επιδόρπιο cocktail και δεν θα ολοκληρώσουν με γλυκό το γεύμα τους, το θεωρούν υπερβολή.

[cq_vc_mediumgallery images=”3166,3164,3169″ layoutno=”12″]

Ποιο ποτό επιλέγεις ως πελάτισσα;

Η αλήθεια είναι, ότι πέτυχες την περίπτωση(χαμογελώντας)… γενικά δεν πίνω, αλλά, όταν κάνω την εξαίρεση, θα επέλεγα ένα sour cocktail ή θα επέλεγα ένα απλό ποτό χωρίς προσθήκη χυμού ή αναψυκτικού.

Τι εθνικότητας είναι ο «σωστός» πότης;

Ο σωστός πότης είναι εκείνος, που αν δεν γνωρίζει ήδη τι θέλει, έχει έρθει στο σωστό σημείο να το ανακαλύψει! Άρα πρέπει να είναι ανοιχτός να ανακαλύψουμε το κατάλληλο για εκείνον απόσταγμα. Να κατανοεί τον λόγο που το ποτό σερβίρεται σε εκείνο το ποτήρι, που επιτέλους δεν είναι “γυναικείο”. Ο σωστός πότης είναι ευγενής και καταλαβαίνει, πως υπάρχουν άνθρωποι, που προετοιμάζονται πολλές ώρες για να τον υποδεχτούν, να τον φιλοξενήσουν και να τον κάνουν να περάσει υπέροχα. Τέλος ο σωστός πότης-πελάτης σέβεται και δεν ενοχλεί τον διπλανό του ούτε φέρνει σε δύσκολη θέση τον εργαζόμενο!

Ο σωστός πότης δεν έχει εθνικότητα, αλλά ευγένεια.

Τα ωράρια της εργασίας και τα ταξίδια που πρέπει να κάνεις, έχουν προκαλέσει προβλήματα στην προσωπική ζωή σου;

Ένα από τα πιο ωραία στοιχεία στη δουλειά μας είναι τα ταξίδια. Είναι γνωστό, ότι η προέκταση του χεριού μας είναι μια βαλίτσα! Επίσης δεν γίνεται να μην αφιερώνεις πολλές ώρες, πάρα πολλές φορές, χωρίς διακοπές. Έχεις όμως τον στόχο σου και ξέρεις για ποιο λόγο το κάνεις. Είσαι πιο κοντά, σ’ αυτό που θες να γίνεις ή να πετύχεις.

Έχει όμως ένα αρνητικό αυτό το όμορφο ροζ συννεφάκι… σε κάνει πιο μοναχικό και κλειστό άνθρωπο.

Ναι, δυστυχώς έχουν προκληθεί προβληματάκια στη ζωή μου λόγω των υποχρεώσεων αυτών, τα οποία τα έχουμε όλοι. Είμαι σίγουρη! Απλά εκεί θέλει ηρεμία. που δεν την έχω εγώ και πολύ καλή διαχείριση!

Ποιος στόχος σου θέλεις να έχει πραγματοποιηθεί σε 10 χρόνια από τώρα;

Οι στόχοι είναι πολλοί και κάθε μέρα ανανεώνονται! Θα ήθελα μετά από 10 χρόνια να έχω επιτύχει να εμπνέω ανθρώπους να θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την εστίαση και να έχω κατορθώσει να έχω το δικό μου εστιατόριο, το οποίο θα έχει το πολύ 10 τραπέζια, θα ασχολείται κατά κύριο λόγο με το ψάρι και να έχω πραγματοποιήσει ένα ιδιαίτερο food and cocktail pairing, που θα αποτυπώνει εμπειρίες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.