Ο σχεδιασμός ενός μενού

Σύμφωνα με μια εταιρεία συμβούλων, το μενού σας πρέπει να εκφράζει την προσωπικότητα του εστιατορίου σας, να επικεντρώνεται στους συνολικούς επιχειρηματικούς στόχους σας, να προωθεί την κερδοφορία σας και να προσελκύει τους πελάτες σας.

Για να επιτύχετε αυτούς τους στόχους και να το κάνετε καλά, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην κατασκευή του μενού σας. Δεν είναι τόσο απλό όσο η λίστα των πιάτων σας και η γραφή μιας τιμής για αυτά. Πρέπει να το σκεφτείτε πολύ περισσότερο.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε την ψυχολογία πίσω από τον σχεδιασμό ενός μενού και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Το Χρυσό Τρίγωνο

Ρίξτε μια ματιά στο μενού του εστιατορίου σας και σημειώστε πού κινούνται πρώτα τα μάτια σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα μάτια τους κοιτάζουν τη μέση, μετά ταξιδεύουν στην πάνω δεξιά γωνία και τελικά στην πάνω αριστερή γωνία. Οι μηχανικοί μενού εστιατορίων το αποκαλούν το Χρυσό Τρίγωνο.

Τι να βάλετε εδώ; Εδώ μπαίνουν τα πιάτα με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τα ακριβότερα στοιχεία του μενού σας, μόνο τα πιο κερδοφόρα.

Μπορείτε να θεωρήσετε αυτές τις περιοχές σας σαν σπίτια με υψηλό ενοίκιο. Αν τα αντικείμενα που βάζετε στις περιοχές αυτές δεν πληρούν τους στόχους κερδοφορίας σας, σκεφτείτε να δοκιμάσετε άλλα πιάτα σε αυτά τα σημεία. Βοηθάει η παρακολούθηση της προόδου σας, ώστε να ξέρετε τι πραγματικά ανήκει στο Χρυσό Τρίγωνο και τι όχι.

Τέλος, σε κάθε περιοχή του Χρυσού Τριγώνου, μπορείτε να συμπεριλάβετε περισσότερα από ένα πιάτα. Απλά να γνωρίζετε ότι το πρώτο και δεύτερο στοιχείο που αναγράφονται είναι συνήθως τα κορυφαία είδη πώλησης, και τα υπόλοιπα ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά.

Το χρώμα είναι σημαντικό

Ένας άλλος τρόπος να χρησιμοποιήσετε την ψυχολογία προς όφελός σας στο σχεδιασμό του μενού σας είναι με το χρώμα. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές για τη χρήση του χρώματος:

-Όταν οι πελάτες σας βλέπουν το πράσινο χρώμα, τους κάνει να σκεφτούν φρέσκα τρόφιμα, που μόλις πήραν από τον κήπο.

-Όταν οι πελάτες βλέπουν πορτοκαλί, διεγείρεται η όρεξή τους. Το πορτοκάλι είναι ένα διασκεδαστικό, ανοιχτόχρωμο χρώμα με υπέροχες ιδιότητες. Επιπλέον, το χρώμα διεγείρει τον εγκέφαλο αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου. Το πορτοκάλι συνδέεται επίσης με υγιεινά τρόφιμα.

-Το κίτρινο κάνει τους ανθρώπους ευτυχείς και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο μενού σας για να τραβήξετε την προσοχή του αναγνώστη. Το κίτρινο μπορεί επίσης να τονώσει την όρεξη του πελάτη.

-Το κόκκινο χρώμα στο μενού σας, απαιτεί την προσοχή τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κόκκινο για να καθοδηγήσετε τους ανθρώπους στα πιάτα που θέλετε πραγματικά να παραγγείλουν.

Η χρήση του χρηματικού συμβόλου

Όταν πρόκειται για την τιμολόγηση του μενού σας, το πώς την κάνετε έχει σημασία. Ένα άρθρο λέει ότι η αφαίρεση των συμβόλων ευρώ από ένα μενού κάνει τους ανθρώπους να δαπανούν περισσότερα χρήματα.

Γιατί συμβαίνει αυτό? Όταν αφαιρείτε τα σύμβολα του ευρώ, αφαιρείτε την “πραγματική” ή την αντιληπτή αξία του γεύματος. Απλώς δεν αισθάνεστε ότι ξοδεύετε χρήματα όταν τα σύμβολα του ευρώ εξαφανίζονται.

Η ίδια πηγή λέει ότι η εξήγηση της τιμής – δέκα ευρώ αντί για 10 – κάνει τους επισκέπτες να ξοδεύουν περισσότερα. Άλλοι τρόποι να κάνετε τους πελάτες σας να ξοδεύουν περισσότερα στο μενού σας περιλαμβάνουν:

-Πετάξτε μερικά πολύ ακριβά πιάτα στο μενού σας, ακόμα κι αν δεν τα σερβίρετε ποτέ. Αυτό κάνει τα άλλα στοιχεία μενού να μοιάζουν με προσφορές.

-Τελειώνετε τις τιμές σας με .95. Για παράδειγμα, κάντε το burger σας 10,95 αντί 11. Αυτό φαίνεται  λιγότερο δαπανηρό, αν και πραγματικά δεν είναι. Μείνετε μακριά από τις τιμές που τελειώνουν με το .99 επειδή αυτό φαίνεται φθηνό.

restaurant-menu-design

Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας

Χρησιμοποιήστε την περιγραφή των στοιχείων του μενού σας για να παίξετε με την ψυχολογία του πελάτη σας. Χρησιμοποιήστε δημιουργικές περιγραφές, όπως φρέσκα, χειροποίητα, σπιτικά και παρασκευασμένα από τον σεφ για να προσελκύσετε τους επισκέπτες σας.

Θέλετε να τους κάνετε να φανταστούν τη διαδικασία κάποιου που φέρνει το φαγητό στο τραπέζι. Μείνετε μακριά από υπερβολές γιατί μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα τις αγνοήσουν γιατί φαίνονται πάρα πολύ καλές για να είναι αληθινές.

Σωστή διαχείριση μενού

Αν έχετε 10 αντικείμενα που θα εμφανιστούν σε μια κατηγορία, για παράδειγμα, πιάτα ζυμαρικών, προσέξτε τη σειρά της λίστας.

Διαχειριστείτε τη λίστα σας έτσι ώστε τα κορυφαία στοιχεία που θέλετε να πουλήσετε βρίσκονται στα κορυφαία σημεία. Οι περισσότεροι πελάτες παραγγέλνουν υποσυνείδητα είτε από τις δύο πρώτες είτε από τις κάτω επιλογές σε μια λίστα στοιχείων μενού. Βάλτε τα πιο οικονομικά πιάτα σας σε αυτά τα σημεία.

 Η σημασία ενός καλοσχεδιασμένου μενού

Η στρατηγική σημασία του σχεδιασμού του μενού σας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ένα καλά κατασκευασμένο μενού μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ κερδών και ζημιάς.

Το μενού του εστιατορίου σας είναι κάτι περισσότερο από μια τυχαία λίστα των αντικειμένων σας ακολουθούμενη από τιμές και ίσως μια φωτογραφία. Ένα στρατηγικά σχεδιασμένο μενού είναι εύκολο στην πλοήγηση και προωθεί καλύτερα τα προϊόντα σας.

Τέλος, σκεφτείτε το μενού του εστιατορίου σας ως τον σιωπηλό πωλητή σας. Μπορεί να σας οδηγήσει στην επιτυχία αν το έχετε δημιουργήσει σωστά. Πάρτε μερικές από αυτές τις ιδέες και ρίξτε μία ματιά στο μενού του εστιατορίου σας. Εάν δεν περιλαμβάνει κανένα από αυτά τα στοιχεία, ίσως ήρθε η ώρα για μια αναθεώρηση.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩrestaurantengine.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.