Επαγγελματίας μάγειρας = Τακτοποιημένη και καθαρή κουζίνα

Σε όλους μας αρέσει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό. Όμως στους επαγγελματίες, που περνούν την ημέρα τους μαγειρεύοντας, αρέσει περισσότερο μία καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα. Παρακάτω ακολουθούν 10 tips για να έχετε πάντα την κουζίνα σας σε άριστη κατάσταση.

1. Αποθηκεύστε τα μπαχαρικά σας σε μικρά ταπεράκια.

Μπορείτε να βρείτε τάπερ σε όλα τα μεγέθη. Είναι πολύ φθηνά (μπορείτε να πάρετε ένα σετ από 36 για περίπου 18 ευρώ στο Amazon) και στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Τα τάπερ σας επιτρέπουν να αγοράζετε μεγάλο όγκο μπαχαρικών και να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Επίσης μπορείτε να αποθηκεύσετε μέχρι και αλεύρι και ζάχαρη εκεί. Μπορείτε να βάλετε ακόμα και τον καφέ σας!

2. Χρησιμοποιήστε το F.I.F.O. (First In First Out).

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να θυμάστε ποιες τροφές από το απόθεμα πρώτων υλών σας πρέπει επειγόντως να χρησιμοποιηθούν για να μην χαλάσουν. Ένας καλός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να ακολουθείτε το λεγόμενο “FIFO”, δηλαδή να αποθηκεύετε τις πρώτες σας ύλες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι παλαιότερες να είναι πάντα πρώτες όταν μπαίνετε στην αποθήκη σας.

Έτσι, όταν βιάζεστε και απλά αρπάζετε το κοντινότερο καρότο, παίρνετε το παλιότερο από το συρτάρι γιατί τα πιο φρέσκα είναι από πίσω.

3. Δημιουργήστε έναν χώρο για την ασφαλή φύλαξη των μαχαιριών σας.

Τα ποιοτικά μαχαίρια είναι ΑΚΡΙΒΑ και τίποτα δεν είναι πιο εκνευριστικό από το σπάσιμο της μύτης ή το στράβωμα τους.

Για να το αποφύγετε αυτό μπορείτε να αγοράσετε μία μαγνητική ταινία ($9.96 στο Amazon) ή μία θήκη για μαχαίρια ($19.95 στο Amazon) για να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχετε κάποιο επώδυνο (και ακριβό) ατύχημα.

4. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τα κλασσικά σφουγγάρια για πλύσιμο.

Δεν υπάρχουν σε κανένα καλό εστιατόριο (για έναν πολύ καλό λόγο). Γιατί; Γιατί είναι ΣΙΧΑΜΕΡΆ.

Αντί γι’αυτά πάρτε την πιο σκληρή έκδοσή τους (σαν αυτή την δωδεκάδα για  $11.99 στο Amazon) που δεν μοιάζει σαν βιολογικά απόβλητα αφού τελειώσετε με το τρίψιμο ενός ταψιού που είχε τυριά μέσα.

5. Να έχετε τουλάχιστον 2 τάβλες κοπής για φαγητά και άλλη μία για επιδόρπια ανά πάγκο.

In restaurants, we have different colored cutting boards for different applications to prevent cross-contamination. At home, I like to keep two boards ― one for cutting savory items and one for cutting sweets. That way, my chopped chocolate doesn't taste like garlic.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το τι κόβετε πάνω στην καθεμία έτσι ώστε να μην υπάρχουν γευστικά μπερδέματα (κανείς δεν θέλει να γευτεί σκόρδο ενώ τρώει προφιτερόλ).

6. Ρίξτε μία ματιά σε βιομηχανικές επιλογές αποθήκευσης και τακτοποίησης προϊόντων.

Υπάρχει μία ΤΕΡΆΣΤΙΑ γκάμα επιλογών σε διάφορα καταστήματα που θα κάνει την αποθήκευση προϊόντων εύκολη και σχετικά ανώδυνη για το πορτοφόλι σας.

7. Μην αποθηκεύετε τροφές κοντά σε συσκευές που παράγουν ζέστη.

Cabinets above the stove or next to large appliances can get pretty darn hot. Avoid storing items that could go bad (like canned goods) in these spots and reserve them for plates and cooking tools. In restaurants, we tend to keep dry storage away from the hot line for this very reason.

Δεν θέλετε να αποθηκεύετε προϊόντα που μπορεί να επηρεαστούν από την ζέστη σε μέρη που… έχουν ζέστη. Ακόμα και ανθεκτικά προϊόντα όπως οι κονσέρβες μπορεί να αλλοιωθούν.

8. Αγοράστε μερικά εύκαμπτα μπουκάλια για να βάζετε τις σάλτσες, το ξίδι και τα λάδια σας.

Sure, it may sound excessive to transfer things into squeeze bottles, but cooking with them gives you a level of precision that a giant jug of olive oil can't. Tiny squeeze bottles (such as this set of 12 on Amazon for $14.75) are also great for condiments and hot sauces that you need just a small amount of.

Μπορεί να σας φαίνεται λίγο υπερβολικό να μεταφέρετε όλα τα ρευστά υλικά σας σε αυτά τα μπουκάλια αλλά σας επιτρέπουν να έχετε ένα έλεγχο στην ποσότητα του λαδιού που ρίχνετε, κάτι το οποίο δεν θα σας έδινε ένας τεράστιος τενεκές λάδιου. Επίσης είναι πολύ φθηνά.

9. Μην βάζετε άχρηστα αντικείμενα κοντά στον χώρο που μαγειρεύετε.

Θέλετε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορες και μικρές κινήσεις όταν μαγειρεύετε. Για αυτό τον λόγο να κρατάτε τριγύρω σας μόνο τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά (σπάτουλες, κουτάλες κτλ.).

10. Μην βάζετε βαριά αντικείμενα σε δυσπρόσιτα σημεία.

This might seem obvious, but you'd be surprised how much easier cooking will become if your heavy food processor is stored under the sink instead of above the stove. The same idea applies to pots and pans ― keep the large ones low and the small ones up top.

Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα φτιάχνετε κρέμες αν αποθηκεύετε το υπέρβαρο επαγγελματικό μίξερ σας στον πάγκο σας και όχι στο πιο ψηλό ράφι στην αποθήκη σας. Η ίδια λογική ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα βαριά αντικείμενα όπως κατσαρόλες και ταψιά. Τα βαριά κάτω και τα ελαφριά πάνω.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.