Το επάγγελμα του Food Stylist
Εάν είστε κοινωνικός άνθρωπος, έχετε ισχυρή μαγειρική τεχνική και ξέρετε πώς να λύνετε προβλήματα με ταχύτητα, πιθανότατα κάνετε για στυλίστας τροφίμων. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο Adam Pearson, στυλίστας τροφίμων στο Λος Άντζελες, ο οποίος για την τελευταία δεκαετία διακοσμεί τα πιάτα που φαίνονται στους καταλόγους, τα περιοδικά και τα βιβλία μαγειρικής για πελάτες όπως το Target, Crate and Barrel και το The Food Network.
Η επίλυση προβλημάτων στον κόσμο του styling τροφίμων σημαίνει τη συμπύκνωση των μαγειρικών τεχνικών και των τεχνικών σχεδιασμού, προκειμένου οι συνταγές ή τα είδη τροφίμων να φαίνονται όσο πιο δελεαστικές γίνεται. Επειδή πολλοί στυλίστες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθοί ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το πού ζουν και τους πελάτες για τους οποίους εργάζονται. Το Payscale.com εκτιμά ότι ένας στυλίστας τροφίμων με πτυχίο που ξεκινά μόλις στη Νέα Υόρκη κάνει ένα μέσο μισθό 43.000 δολαρίων ετησίως.
…το styling των τροφίμων είναι 10% τεχνική, 10% διαχείριση των προσδοκιών των πελατών και 80% επίλυση προβλημάτων.
Ο άνθρωπος
Για να αποκτήσετε μια βαθιά αίσθηση της βιομηχανίας και να μάθετε πώς να γίνετε στυλίστας τροφίμων, σας δίνουμε μια μέρα στη ζωή του Adam Pearson.
Ε: Τι είναι ένας στυλίστας τροφίμων;
Ένας στυλίστας τροφίμων είναι ένα άτομο που ετοιμάζει φαγητό για την κάμερα, φωτογραφίες ή ταινίες. Οι δουλειές μου αποτελούνται κυρίως από φωτογραφίες για βιβλία μαγειρικής και συντάκτες.
Ε: Τι κάνετε σε μια τυπική εργάσιμη ημέρα;
Ως στυλίστας τροφίμων η δουλειά μου ξεκινάει πριν από την ημέρα της φωτογράφησης. Συνήθως ο πελάτης έχει στείλει συνταγές και καλλιτεχνική διεύθυνση περίπου μια εβδομάδα πριν. Αυτό μου δίνει χρόνο να παραγγείλω τυχόν ασυνήθιστα συστατικά και να σκεφτώ κάθε προετοιμασία που μπορεί να γίνει πριν φτιάξουμε. Εάν χρειάζεται να γίνει ψήσιμο, το κάνουμε συνήθως την προηγούμενη ημέρα.
Την ημέρα του γυρίσματος φτάνουμε νωρίς στην τοποθεσία ή στο στούντιο. Η πλειοψηφία της φωτογράφησης που κάνω γίνεται με φυσικό φως, οπότε η μέρα μας τελειώνει όταν ο ήλιος δύει. Ξεκινώντας το πρωί έχουμε περισσότερο χρόνο για να φωτογραφήσουμε. Μόλις φτάσουμε στο στούντιο αρχίζουμε να προετοιμάζουμε τις πρώτες συνταγές που θα φωτογραφηθούν. Οι πελάτες έρχονται περίπου μια ώρα μετά από μας. Έχουμε μια συνομιλία σχετικά με τη λίστα φωτογραφιών για την ημέρα, βλέπουμε τα υλικά, και μετά ξεκινάμε. Ο συνολικός αριθμός των λήψεων ημερησίως εξαρτάται συνήθως από τον τύπο της εργασίας: Βιβλία μαγειρικής, 8-12, στίχους διαφήμισης, 2-6. Κάθε είδος εργασίας έχει διαφορετικές απαιτήσεις και προσδοκίες.
Ασχολούμαι άμεσα με τον φωτογράφο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον στυλίστα. Φτιάχνουμε και βάζουμε σε πιάτα κάθε μία από τις συνταγές, παίρνοντας τον απαραίτητο χρόνο για να φτιάξουμε το φαγητό ώστε όσο γίνεται καλύτερο, φροντίζοντας τα υλικά να είναι τέλεια και στη συνέχεια να πάρει την έγκριση από τον πελάτη. Όταν τελειώσει η φωτογράφηση, συσκευάζουμε όλα και μοιραζόμαστε το υπόλοιπο φαγητό. Προσπαθούμε να μην δημιουργούμε πάρα πολλά απόβλητα.
Δεν βλέπω συχνά τις εικόνες ξανά μέχρι να εκτυπωθούν.
Ε: Πώς γίνατε στυλίστας τροφίμων;
Ήμουν σε σχολή μαγειρικής προσπαθώντας να καταλάβω τι ήθελα να κάνω μετά και διάβασα για τους στυλίστες τροφίμων. Αισθάνθηκα πραγματικά σαν να ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα. Χωρίς να γνωρίζω τίποτα για αυτό, διάβασα ο,τι μπορούσα και άρχισα να στέλνω email στους τοπικούς στυλίστες τροφίμων για να δω αν μπορούσα να τους βοηθήσω ή να τους ακολουθώ στην δουλειά τους.
Έστειλα περίπου 10 με 15 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είχα μια απάντηση! Και ήταν μία πολύ καλή απάντηση. Συνεργάστηκα με έναν καθιερωμένο στυλίστα και για τα επόμενα δύο χρόνια τον ακολουθούσα σε όλη τη χώρα από δουλειά σε δουλειά, μαθαίνοντας τα πάντα για το αντικείμενο. Μετά από δύο χρόνια βοήθειας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσω μόνος μου.
Δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση ή πιστοποίηση για να γίνει κάποιος στυλίστας τροφίμων. Οι καλύτερες συμβουλές μου θα ήταν να πάτε σε μία σχολή μαγειρικής, στη συνέχεια, προσπαθήστε να βρείτε έναν στυλίστα για να σας πάρει ως βοηθός. Υπάρχουν ορισμένοι στυλίστες που διδάσκουν σε εργαστήρια.
Ε. Ποιες δεξιότητες απαιτούνται για να είναι ένας σπουδαίος στυλίστας τροφίμων;
Η εμπιστοσύνη στον αυτό σου, οι δεξιότητες επικοινωνίας, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και ένα μάτι για σύνθεση είναι μια καλή αρχή. Πραγματικά πρέπει να ξέρετε πώς να μαγειρεύετε τα πάντα, από τα σουφλέ μέχρι τα χτένια και όλα τα ενδιάμεσα. Πάντα λέω ότι το styling των τροφίμων είναι 10% τεχνική, 10% διαχείριση των προσδοκιών των πελατών και 80% επίλυση προβλημάτων.
Ε: Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχετε προετοιμάσει ποτέ ως στυλίστας τροφίμων;
Αυτό που μου έρχεται τώρα είναι ένας χοίρος οκτώ λιβρών. Ήταν μια ευρωπαϊκή συνταγή και η προσπάθεια να αποκτήσω ένα χοίρο τόσο μικρό / νέος εδώ στις Η.Π.Α. αποδείχτηκε πρόκληση. Οι περισσότεροι κρεοπώλες που τηλεφώνησα για να προμηθευτώ έναν σκέφτηκαν ότι ήμουν τρελός. Ήταν λίγο λυπηρό, αλλά νόστιμο!
Ε: Εργάζεστε μόνος ή έχετε ομάδα;
Έχω δουλέψει χωρίς καθόλου βοηθούς και μέχρι και τέσσερις για μεγαλύτερα έργα. Όπως σε κάθε κουζίνα, έχοντας μια καλή ομάδα κάνει την ημέρα πιο ομαλή. Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που έχω δύο φοβερούς βοηθούς. Δεν είμαι σε θέση να τους πάρω σε κάθε δουλειά, εξαρτάται από τον προϋπολογισμό μου.
Ε: Με τι είδους πελάτες εργάζεστε;
Με όποιον χρειάζεται έναν στυλίστα τροφίμων και έχει το κεφάλαιο για να προσλάβει έναν. Συνεργαζόμαστε με συγγραφείς και εκδότες, διαφημιστικά γραφεία, πρακτορεία PR, εταιρείες παραγωγής, μεγάλες μάρκες, εταιρείες fast food, μικρά εστιατόρια και μεγάλους λιανοπωλητές.
Ε: Τι συμβουλή θα προσφέρατε στους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν το food styling;
Είτε έχετε μαγειρικό τίτλο ή απλά μια ισχυρή γνώση του μαγειρέματος, η συμβουλή μου θα ήταν να βοηθήσετε έναν γνωστό στυλίστα. Το styling τροφίμων είναι διαφορετικό από το να εργάζεσαι σε ένα εστιατόριο. Όταν βοηθάτε έναν στυλίστα αποκτάτε την ευκαιρία όχι μόνο να μάθετε food styling αλλά και να μάθετε για όλα τα άλλα μέρη της λειτουργίας μιας επιχείρησης όπως την τιμολόγηση, τη λογιστική, καθώς και την οικοδόμηση σχέσεων με τους φωτογράφους και τους αγοραστές τέχνης. Δεν είναι ένα εύκολο αντικείμενο, οπότε μην το εγκαταλείπετε!