Ρ Ε Π Ο
Όλοι έχουμε προσέξει την ησυχία που έχει το Κυριακάτικο πρωινό. Ακόμη και σε μία μεγαλούπολη οι ήχοι της πόλης την Κυριακή αλλάζουν και επικρατεί μια ηρεμία όπου όλα γίνονται με πιο αργούς ρυθμούς.
Οι εργαζόμενοι στο κλάδο της εστίασης και σε όλους τους παρεμφερείς χώρους, αυτή την ηρεμία δεν την χαίρονται. Ξέρουν πως δεν θα περάσουν ούτε Κυριακή, ούτε γιορτή, ούτε αργία εκτός εργασιακού χώρου. Αυτό που περιμένουν κάθε εβδομάδα είναι το ΡΕΠΟ.
Μπορεί το ρεπό τους να είναι μια απλή καθημερινή, αλλά είναι η δική τους «Κυριακή».
Χαίρονται την ημέρα που μπορούν να χαλαρώσουν παρόλο που όλοι γύρω τους βρίσκονται σε μια εγρήγορση. Πάραυτα όλοι οι οργανισμοί, οι υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα κλπ είναι ανοιχτά για το κοινό, και πολλές φορές αντί να περάσουν ξεκούραστα και ευχάριστα την ημέρα τους, χρειάζεται να διεκπεραιώσουν ανειλημμένες υποχρεώσεις.
Οι υπερ-ωρίες και η υπερ-κόπωση
Η πρόταση, «αυτή την εβδομάδα δεν θα πάρεις ρεπό» είναι μαχαιριά στην καρδιά.
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ρεπό για μία, δύο, ή και περισσότερες εβδομάδες. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα, δουλεύουν καθημερινά και διπλή βάρδια.
Δυστυχώς όταν κάποιος εργαζόμενος είναι άρρωστος ή σε άδεια, συνήθως επιβαρύνεται το ωράριό του κάποιος συνάδελφος. Άλλωστε σε αυτή τη δουλειά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσουν ή πότε θα προκύψουν ώρες αιχμής παραγγελιών, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση επαρκώς από το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα την υπερωριακή απασχόληση.
Τι επιπτώσεις προκύπτουν όμως σ΄ αυτή την περίπτωση, τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον υπάλληλο;
- Ο υπάλληλος νιώθει σωματική κούραση και η απόδοσή του πέφτει.
- Η ψυχική του κούραση και η κακή του διάθεση αποτρέπουν την αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους.
- Η συνεχής υπερένταση δημιουργεί σύγχυση και εκνευρισμό.
- Προσπαθεί να κάνει περισσότερα «μικρά διαλείμματα».
- Μειώνει κάθε φορά τις απαιτήσεις κάθε εργασίας στα εντελώς απαραίτητα.
- Νιώθει έντονη δυσαρέσκεια και απέχθεια προς τη δουλειά του. Ειδικά όταν αυτό έχει επιπτώσεις στην προσωπική του ζωή ( δεν βλέπει τα παιδιά του, τον/ την σύντροφο του κλπ).
- Χάνει την εκτίμηση προς τον εργοδότη του.
- Μπορεί να δημιουργηθεί ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων στην ίδια επιχείρηση.
Ως αποτέλεσμα, τα παραπάνω, σίγουρα οδηγούν σε αντιπαραθέσεις μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένου.
Ασφαλώς προκειμένης της βελτίωσης των οικονομικών του απολαβών, μπορεί ο ίδιος ο εργαζόμενος να ζητήσει να δουλέψει διπλό ωράριο ή χωρίς κανένα ρεπό.
Αυτό βεβαίως είναι οξύμωρο, διότι η επιχείρηση πληρώνει περισσότερο έναν υπάλληλο που θα της προσφέρει λιγότερα, όντας περιορισμένης αποδοτικότητας λόγω κούρασης.