Το να πηγαίνετε έξω για φαγητό δεν σημαίνει πάντα ότι απλά κάθεστε και το φαγητό έρχεται σε εσάς. Περνάτε 15 λεπτά προσπαθώντας να αποφασίσετε μεταξύ των tacos ή του burrito. Στη συνέχεια, όταν η παραγγελία σας τελικά έρθει, πριν να μπορέσετε να απολαύσετε το υπέροχο γεύμα σας, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που εσείς (και βασικά κάθε πελάτης) αντιμετωπίζετε: Αν θα αφήσετε tip σε ένα self-service εστιατόριο ή σε fast food, και αν ναι, πόσο?

Η αμήχανη κατάσταση των tips

Για να απαντήσω στην ερώτηση, έκανα μια έρευνα γύρω από τους φίλους μου. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι εκτός και αν το tip υπάρχει στην απόδειξη, σχεδόν όλοι διστάζουν όταν έρχεται η ώρα, ειδικά σε ένα self-service εστιατόριο.

Σχεδόν όλα τα εστιατόρια με αυτοεξυπηρέτηση διαθέτουν ένα βαζάκι δίπλα στο ταμείο και δεν είναι ασυνήθιστο, για τους πελάτες, να αφήσουν ένα tip, που και που, γιατί αισθάνονται ότι πρέπει. Συνήθως αφήνω τα ψιλά μου, αν έχω, και αν χρησιμοποιώ μια πιστωτική κάρτα για να πληρώσω, δεν αφήνω τίποτα.

Στην πραγματικότητα, στα περισσότερα εστιατόρια που είναι self-service, όπως αυτά που έχουν μπουφέ, ή όταν παίρνετε takeout, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφήνουν tips. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φιλοδώρημα είναι ένας τρόπος να ευχαριστήσουμε τον σερβιτόρο/σερβιτόρα για τις προσπάθειές τους να εξυπηρετήσουν τους πελάτες όσο το δυνατόν πιο καλά. Ωστόσο, στα self-service εστιατόρια, δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των πελατών και των σερβιτόρων.

Οπότε, πρέπει τελικά να αφήνετε tips?

Μπορεί να φαίνεται ότι η συνήθεια του tipping είναι εντελώς άσκοπη. Ωστόσο, στα παραδοσιακά εστιατόρια, οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες συχνά έχουν χαμηλή ωριαία αμοιβή και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από tips. Συνεπώς, τα tips, τους ενθαρρύνουν να εργάζονται σκληρότερα και να εξυπηρετούν με μια καλύτερη στάση, η οποία με τη σειρά της θα φέρει περισσότερους πελάτες για το εστιατόριο.

Από την άλλη πλευρά, τα εστιατόρια με αυτοεξυπηρέτηση πληρώνουν συνήθως τις μισθώσεις τους σε διαφορετική κλίμακα, πολύ υψηλότερες από εκείνες των παραδοσιακών εστιατορίων, οπότε είναι λιγότερο απαραίτητο να αφήσετε ένα “πουρμπουάρ”.

Το συμπέρασμα είναι ότι, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να δίνεται tips σε ένα εστιατόριο που έχει self-service. Είναι περισσότερο μια προσωπική επιλογή και συνήθεια παρά μια καθορισμένη κατάσταση. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που δίνουν tips πάντα όταν συναντούν καλοσύνη ή ευγένεια, αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Ανάλογα με την κατάσταση, εάν αισθανθείτε την ανάγκη, θα μπορούσατε να αφήσετε κάποιο φιλοδώρημα ή να βάλετε λίγα ευρώ στο βαζάκι για να ευχαριστήσετε τον ταμία για την υπηρεσία του, αλλά η χρήση ενός απλού “ευχαριστώ” είναι επίσης αρκετή.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩspoonuniversity.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.