Ο Γρηγόρης Τζενετίδης υποδέχθηκε το simposio.news στον ευχάριστο και φιλόξενο χώρο του bakkal (cafe-bar-ντελικατέσεν). Ένα στέκι, με μυρωδάτους καφέδες, γλυκές λιχουδιές και πολλά προσεγμένα Ελληνικά προϊόντα.

bakkal-tzenetidis-komotini

Πόσα είδη καφέ έχετε και ποιος έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση;

Στο Bakkal θα βρει κάποιος πολλά και διαφορετικά είδη καφέ από μονοποικιλιακούς, 100% Arabica, μίξεις διαφορετικών προελεύσεων και χαρακτηριστικών (π.χ. υψόμετρο), είτε στο ράφι του Delicatessen, είτε στην παραγωγή από το bar. Προφανώς και ο καφές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι ο espresso σε όλες τις παραλλαγές του (ζεστός, κρύος, special ροφήματα κ.α.)

Τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η λευκή ζάχαρη στον καφέ;

Ασφαλώς και έχει μειωθεί η κατανάλωση της λευκής ζάχαρης στον καφέ. Οι περισσότεροι βέβαια δεν διαχωρίζουν τη μαύρη από την καστανή ζάχαρη θεωρώντας τες ως ένα ενιαίο προϊόν. Ακόμη δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν την εντύπωση ότι η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από την λευκή.

Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη λήψη της ραφιναρισμένης ζάχαρης και της ανάμειξής της με μελάσα. Οι μελάσες δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές και δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν μπορεί να θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή.

Το Bakkal είναι ένας πολυχώρος που λειτουργεί ως cafe, ως bar προσφέροντας διάφορα cocktails, ως ζαχαροπλαστείο με πολλά χειροποίητα γλυκά και τέλος ένα ενημερωμένο και πλούσιο ντελικατέσεν. Κατά πόσο ο ένας χώρος στηρίζει τον άλλο;

Το Bakkal αποτελεί ένα ψηφιδωτό διαφορετικών παροχών προς τον τελικό καταναλωτή. Υπεύθυνη για τη σημερινή του μορφή είναι η μανία μας με τα ταξίδια στο εξωτερικό και οι παραστάσεις μας από αυτά που μας ώθησαν στη δημιουργία του. Είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα το κατά πόσο ο ένας χώρος μπορεί να στηρίξει τον άλλον αλλά η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου μας δείχνει ότι βαδίζουμε σωστά.

Έχετε πολλά χειροποίητα προϊόντα. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή;

Σίγουρα οι χειροποίητες μπάρες με μέλι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα είναι από τα δημοφιλέστερα, όπως επίσης και το παγωτό μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης πολλά από τα γλυκά μας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα, όπως το Caramel Brownie, το ιδιαίτερο Cheese Cake με μπισκότο Oreo, το σουφλέ συνοδευόμενο από παγωτό και πολλά άλλα.

bakkal-tzenetidis mpares meliΗ νέα τάση των cocktails έχει μεγάλη ανταπόκριση στο πελατολόγιο;

Τα Cocktails πλέον στην Ελλάδα και όχι μόνο, έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό με γνώσεις και απαιτήσεις, οπότε εάν θέλεις να πετύχεις και σε αυτόν τον τομέα είσαι υποχρεωμένος να δαπανήσεις χρόνο και χρήμα ώστε να λάβεις την απαραίτητη τεχνογνωσία και να προσφέρεις αξιόλογα προϊόντα – cocktails.

bakkal cocktailsΠήρατε μέρος στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου και μαζί με πολλές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα κλείσατε το κατάστημα. Ήταν πολλές όμως οι επιχειρήσεις που μείνανε ανοιχτές και λειτούργησαν κανονικά. Σας θύμωσε αυτό;

Και όμως, στην Κομοτηνή δεν ήταν πολλές οι επιχειρήσεις που ανοίξανε, θα λέγαμε ότι η απεργία έπιασε καθολικά ποσοστά συμμετοχής σχεδόν στο 100%.

Από όσο ξέρω γνωρίζετε καλά το αθλητικό marketing, για το επιχειρηματικό ποιες κινήσεις marketing θεωρείτε τις πιο εύστοχες στην επιχείρηση σας;

Ναι, έχω ασχοληθεί με το Marketing ειδικά στη SuperLeague και το ποδόσφαιρο με την ομάδα του Πανθρακικού, όπου υπήρξα για 6 χρόνια υπεύθυνος του συγκεκριμένου τομέα. Το Marketing, δεν είναι απλά μία ή δύο κινήσεις και δεν μπορεί να οριστεί στα στενά όρια όπως το θέτετε.

Το σωστό και αποδοτικό Marketing είναι ο συντονισμός πολλών διαφορετικών δράσεων οι οποίες θα ωθήσουν τον πελάτη στην επίσκεψή του στον χώρο και κυρίως στην επανάληψη αυτής της επιλογής.

Ως βασικό κανόνα ίσως θα μπορούσαμε να ορίσουμε την εστίαση των προσπαθειών του επαγγελματία στην κάλυψη των επιθυμιών του πελάτη, πάντα τηρώντας τις αρχές και τις αξίες της επιχείρησης που ο ίδιος έχει ορίσει.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε από προμηθευτή;

Προβλήματα στο επιχειρείν και στο εμπόριο συναντάει κάποιος σχεδόν καθημερινά. Το ζήτημα είναι τα προβλήματα αυτά να μην είναι σημαντικά και να μην αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης. Ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα από προμηθευτή, ευτυχώς, δεν είχαμε την ατυχία να συναντήσουμε.

Έχετε δεχθεί αθέμιτο ανταγωνισμό;

Εξαρτάται πως έχετε στο νου σας τον όρο “αθέμιτος”. Κακοί επαγγελματίες θα υπάρχουν πάντα, ευτυχώς σε ισχυρή μειοψηφία τα τελευταία χρόνια.

Σκοπός είναι εσύ να δρας τηρώντας τις αρχές και τις αξίες που ο ίδιος έχεις ορίσει, χωρίς να επηρεάζεσαι από τα πεπραγμένα των τρίτων.

bakkal-komotiniΤο κατάστημα στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο. Πόσο σημαντική είναι η αισθητική του χώρου για τους πελάτες;

Στο δικό μας νου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα ήθελα να πιστεύω και στων πελατών. Όταν λάβαμε την απόφαση να υλοποιήσουμε το επαγγελματικό μας όνειρο στο συγκεκριμένο κτήριο

γνωρίζαμε ότι οφείλουμε να σεβαστούμε την αισθητική του χώρου, να συμπλεύσουμε με αυτήν και να δημιουργήσουμε ένα αρμονικό σύνολο που θα δώσει μία αίσθηση ανάδειξης του συγκεκριμένου ομολογουμένως όμορφου κτηρίου.

Στα ίδια πλαίσια κυμάνθηκε και η επιλογή μας να αναδείξουμε την πίσω αυλή του κτηρίου (αν και είχαμε μεγάλη ανάγκη τον χώρο, ως αποθηκευτικό) ώστε να δώσουμε και στον κόσμο τη δυνατότητα να έρθει σε άμεση επαφή με το κτήριο και με το εξαιρετικό μνημείο του Ιμαρέτ, που συνορεύει με το Bakkal.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.