Ο Βασίλης Σαΐτης, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, γνωρίζει καλά την νυχτερινή διασκέδαση των bar –club μέσα από το γνωστό Molos Beach Club στη Χανιώτη, το Angels Club και το Spitaki Cocktail Bar στην Καλλιθέα αλλά και το HOUZE urban warehouse club στη Θεσσαλονίκη! Μιλάει στο Simposio.news από την οπτική γωνιά του επιχειρηματία για τη διασκέδαση δίπλα στις όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής.

Ποιες οι διαφορές στο clubbing ενός beach bar σε σχέση με ένα χειμερινό club;

Το καλοκαίρι η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει περισσότερη διάθεση να διασκεδάσει, οπότε και ο παλμός το καλοκαίρι είναι πολύ πιο δυνατός απ’ ότι το χειμώνα. Αυτό είναι πολύ λογικό, διότι το καλοκαίρι λόγο καιρού και περιβάλλοντος έχει περισσότερη διάθεση, είναι σε διακοπές, δεν σκέφτεται την επόμενη μέρα πως θα πάει στη δουλειά, οπότε η διασκέδαση εκ των πραγμάτων είναι πιο έντονη από το χειμώνα.

Στη Χαλκιδική είναι αρκετά πιο μικρή η σεζόν σε σχέση με τα νησιά. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για εσάς και πώς το αντιμετωπίζετε;

Η αλήθεια είναι πως αυτό το παίρνουμε από την αρχή ως δεδομένο γιατί δυστυχώς δεν περνάει μόνο από το χέρι μας να αυξηθεί η σεζόν. Η σεζόν μπορεί να αυξηθεί μόνο αφού γίνουν κάποια έργα υποδομής από τους φορείς και επίσης έχει σχέση και με το τι έχει γίνει έως τώρα στην περιοχή της Χαλκιδικής την οποία αγαπάμε πολύ, αλλά.. με τις παθογένειες της! Το αποτέλεσμα λόγω της ανοικοδόμησης στη Χαλκιδική τις τελευταίες δεκαετίες, είναι να μην έχει την ομορφιά που της αρμόζει, την αισθητική των οικισμών, των χωριών, του περιβάλλοντος, όπως έχουν τα Ελληνικά νησιά. Οπότε αυτό κάνει την Χαλκιδική να απευθύνεται σε κόσμο, που δεν είναι ο τουρισμός που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά τις περισσότερες φορές είναι ο πιο υποβαθμισμένος τουρισμός. Είναι κυρίως άνθρωποι που δεν έχουν να ξοδέψουν και έτσι ούτε εμείς μπορούμε να κάνουμε παρά πολλά πράγματα από την πλευρά των μαγαζιών. Δηλαδή είναι μια αλυσίδα πραγμάτων η οποία έχει οδηγήσει τη Χαλκιδική να έχει μικρή σεζόν. Για παράδειγμα, τα πανέμορφα κυκλαδίτικα νησιά, που έχουν διατηρήσει ένα συγκεκριμένο ύφος έχουν και μεγαλύτερη σεζόν και πιο καλό τουρισμό.

Πώς γίνεται η επιλογή των Dj;

Κατ’ αρχήν ο επιχειρηματίας έχει ένα όραμα για το μαγαζί του και ξέρει από την αρχή τι ύφος θέλει να έχει μουσικά. Οπότε έτσι επιλέγει τον αντίστοιχο dj που ταιριάζει σ’ αυτό το concept που  μπορεί να το υποστηρίξει. Είναι ανάλογο βέβαια και με το σε ποιο κοινό θέλει να απευθυνθεί το μαγαζί, γιατί η μουσική είναι ολόκληρος τρόπος ζωής, είναι αισθητική, είναι τέχνη. Δεν είναι απλά ένας θόρυβος ένας ήχος. Οπότε αν θέλει να απευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο κόσμο, παίζει και την αντίστοιχη συγκεκριμένη μουσική.

Πόσο δύσκολο είναι το management ενός club και ειδικά για εσάς που συμμετέχετε επενδυτικά σε έξι επιχειρήσεις;

Είναι δύσκολο, για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.

Χρειάζεται σωστή οργάνωση και σωστή ιεραρχία, με ανθρώπους που να ξέρουν ακριβώς το ρόλο τους.

Τώρα από άποψη επιχειρηματική στο κομμάτι φόρων, εισφορών κλπ τα πράγματα στην Ελλάδα όπως σε όλους τους κλάδους είναι τραγικά. Οπότε και ο κλάδος μας δεν εξαιρείται από αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας δηλαδή οι απίστευτοι μεγάλοι φόροι και οι απίστευτες μεγάλες εισφορές σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση δυστυχώς μαστίζουν την επιχειρηματικότητα και στον δικό μας κλάδο.

Ποιοι από τους συνεργάτες σας είναι πιο ιδιόμορφοι ως προς το χαρακτήρα και τις απαιτήσεις τους;

Πάντα οι ποιο ιδιόμορφοι είναι οι καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Επίσης οι Bartenders που ασχολούνται με τα cocktails που είναι η νέα τάση στην Ελλάδα όπως και οι chef έχουν και αυτοί τις ιδιορρυθμίες τους. Αλλά σε λογικά πλαίσια! Δεν αντιμετώπισα ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα με συνεργάτες μου σ’ αυτά τα πόστα.

Ποια πιστεύετε πως ήταν η καλύτερη επιχειρηματική σας ιδέα;

Είχα την τύχη να συμμετάσχω σε επιχειρήσεις που ήταν επιτυχημένες, οπότε μου είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο concept από όλα αυτά. Σίγουρα το club που έχουμε στην Χαλκιδική, το Angels, είναι από τις αγαπημένες μου επιχειρήσεις γιατί και επιχειρηματικά είναι κερδοφόρο αλλά και κυρίως από αυτό το μαγαζί ο κόσμος φεύγει με ένα χαμόγελο. Θα πω κάτι υπερβολικό αλλά σ’ αυτό το μαγαζί νιώθω ότι ασκούμε ένα λειτούργημα, γιατί δίνουμε τόση χαρά στον κόσμο που έρχεται, που παύει να είναι απλά μια επιχείρηση για μένα.

Σε κάθε μαγαζί που κάναμε, πάντα είχαμε μια συγκεκριμένη ταυτότητα που υποστηρίζαμε.

Δεν γίναμε χαμαιλέοντες της εποχής, ίσα ίσα, που τις περισσότερες φορές ήμασταν οι leaders που μας ακολούθησαν, και κάποιοι μας αντέγραψαν, σε όποια κίνηση. Πάντα είχαμε ταυτότητα και ποτέ δεν κάναμε εκπτώσεις στην ποιότητα που προσφέραμε αισθητικά στο εκάστοτε concept, ούτε χάρη της υποκουλτούρας που μαστίζει τον τελευταίο καιρό την νύχτα, ούτε κάναμε εκπτώσεις στο τι θα μας στοιχίσει αυτό οικονομικά. Η ταυτότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό μας στα μαγαζιά που έχουμε.

Έχετε αντιμετωπίσει πρόβλημα με κάποιους προμηθευτές όσον αφορά την ποιότητα των ποτών;

Η ποιότητα του ποτού, που είναι και ο βασικός προμηθευτής μας γιατί η βασική πρώτη ύλη μας είναι το ποτό, είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Όλα τα ποτά είναι από συγκεκριμένους αντιπροσώπους και δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να συζητήσουμε για οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με ένα αυθεντικό προϊόν, που πιθανόν δεν εισάγει νόμιμα ο αντιπρόσωπος με τα αντίστοιχα τιμολόγια, την αυθεντικότητα κλπ. Δεν μπαίνω καν σ’ αυτήν τη διαδικασία και γενικώς μπορεί έτσι να μειώνουμε τα έσοδα μας, αλλά έχουμε διαχρονικότητα, χωρίς κανένας πελάτης να μπορεί να μας προσάψει οτιδήποτε, γιατί κρατάμε την ποιότητα ψηλά εκεί που πρέπει να είναι. Και αυτό στον κλάδο μας είναι πολύ λιγότερο σύνηθες σε σχέση με παλιά, εξαιτίας όλων αυτών των πραγμάτων που συμβαίνουν στην Ελλάδα, μνημονίων κ.α. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα που προσφέρουμε.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα capital controls;

Φυσικά έχουμε πολλά προβλήματα με τα capital controls σε δύο άξονες, ο πρώτος είναι στο θέμα των προμηθευτών μας και ο άλλος στο θέμα των πελατών μας. Ειδικά το περσινό καλοκαίρι με δημοψηφίσματα και capital controls καταλαβαίνετε πόσο καταστροφικές ήταν αυτές οι μέρες για την Χαλκιδική. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο μέσα στο κατακαλόκαιρο το Σαββατοκύριακο που ήταν το δημοψήφισμα και όταν εμείς περιμέναμε αυτό το Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, που με βάση το business plan υπολογίζεις πάρα πάρα πολύ σ’ αυτό το Σαββατοκύριακο, είχε καταστραφεί λόγω αυτής της κατάστασης. Πάγωσαν τα πάντα και δεν πάγωσαν αρχές Ιουνίου που ο τουρισμός δεν είναι τόσο δυνατός, αλλά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Σε ποιο target group απευθύνεστε; Και ποιος είναι ο καλύτερος πελάτης;

Είναι περισσότερο οι Έλληνες, διότι ο τουρισμός είναι ως επί το πλείστον από τα  Βαλκάνια, που δεν ταιριάζουν τόσο πολύ στην αισθητική που έχουμε εμείς στα μαγαζιά μας. Υπάρχουν όμως στην Χαλκιδική πολλά μαγαζιά που θα ταίριαζαν αισθητικά με τον τουρισμό που υπάρχει. Καλώς η κακώς τα δικά μας ταιριάζουν περισσότερο στους Έλληνες, είναι θέμα γούστου, και σε κάποιους Γάλλους και Ιταλούς.

Οι καλοί πελάτες είναι αυτοί που έχουν μια Α κουλτούρα που ταιριάζει με το μαγαζί μας και δεν έχει να κάνει με τα χρήματα που θα αφήσουν αλλά με την κουλτούρα που έχουν. Ηλικιακά είναι από 18 μέχρι 28. Ο πελάτης που θα διασκεδάσει περισσότερο και θα αφήσει περισσότερα λεφτά είναι αυτός που δεν έχει κάνει ακόμη οικογένεια, δεν έχει υποχρεώσεις, είναι πιτσιρικάς, έχει αντοχές, σίγουρα είναι αυτός που θα ξοδέψει μέχρι και το τελευταίο του ευρώ στην διασκέδαση. Από τα 30 περίπου και πάνω, που κάνει οικογένεια και έχει υποχρεώσεις, ξοδεύει πιο συνεσταλμένα.

Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και ”πισωμαχαιρώματα”;

Υπάρχει ανταγωνισμός όπως σε όλους τους άλλους κλάδους, δεν υπάρχουν διαφορές. Μην φανταστείτε ότι έχουμε προβλήματα με μαφίες κλπ. Ο ανταγωνισμός όπως σε κάθε ελεύθερο επάγγελμα είναι μεγάλος,

τα πισωμαχαιρόματα είναι μέσα στο πρόγραμμα και πρέπει να είσαι καλά οχυρωμένος για να τα προβλέψεις και να τα αντιμετωπίσεις.

saitis-vasilis-chalkidiki-simposio

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.