Vegan ή Vegetarian. Ποια είναι η διαφορά;

Θέλετε να δοκιμάσετε μια διατροφή χωρίς κρέας, αλλά δεν γνωρίζετε πραγματικά τη διαφορά μεταξύ ενός vegan και ενός vegetarian. Παρόμοιοι σε κάποια, αλλά και διαφορετικοί σε κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Επομένως, εάν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε μια plantbased δίαιτα, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο. Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ των vegans και των vegetarians;

Πρώτον, μερικές διευκρινίσεις:

1) Οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι) vegetarians τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πράγμα που δεν κάνουν οι vegans.

2) Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές υποκατηγορίες κάτω από την χορτοφαγική ομπρέλα, όπως οι χορτοφάγοι που επιλέγουν να τρώνε κρέας και να χρησιμοποιούν ζωικά υποπροϊόντα όπως λίπος ή λάδι από ζωικό λίπος.

Vegans

Η Vegan Society ορίζει τον veganism ή το να είσαι vegan, ως «τρόπος ζωής που αποσκοπεί να αποκλείσει, στο μέτρο του δυνατού και πρακτικά, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα για φαγητό, ρουχισμό ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό».

Αυτό περιλαμβάνει τη μη χρήση προϊόντων που παράγονται από ζώα, όπως το μέλι και ακόμη και τα είδη ένδυσης κσι υπόδησης που προέρχονται από ζώα, όπως το δέρμα.

Τύποι Veganism

Απλοί Vegans (περιβαλλοντική/ηθική): Είναι εκείνοι που ως επί το πλείστον γίνονται vegans λόγω της ανησυχίας τους για την καλή διαβίωση των ζώων ή/και για το περιβάλλον.

Raw-veganism: Είναι κάποιος που τρώει μόνο ωμά φυτικά τρόφιμα. Οι Raw Vegans αποφεύγουν να ζεσταίνουν το φαγητό τους πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου και συχνά μουλιάζουν ορισμένα τρόφιμα, όπως καρύδια και σπόρους, για να είναι πιο εύκολα στην κατάποση.

Whole foods Vegans: Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής προσπαθούν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα “ολόκληρα” προϊόντα. Εν τω μεταξύ, αποφεύγουν τα τρόφιμα που προέρχονται από κονσέρβες και χημικώς επεξεργασμένες συσκευασίες.

Fruitarian: Αυτή η διατροφή αποτελείται κυρίως από φρούτα και άλλα τρόφιμα που προέρχονται από δέντρα, όπως ξηροί καρποί και σπόροι.

Παρόλο που δεν είναι όλες οι υποκατηγορίες των vegans, είναι σίγουρα μερικές από τις πιο συνηθισμένες.

Vegetarians

Η Vegetarian Society ορίζει έναν χορτοφάγο ως “κάποιον που ζει με μια διατροφή που αποτελείται από δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά, φρούτα, μύκητες, φύκια, ζύμη ή/και κάποια άλλα τρόφιμα που δεν βασίζονται σε ζώα, με ή χωρίς, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι ή/και αυγά.”

Οι vegetarians χορτοφάγοι τείνουν να είναι λίγο πιο επιεικείς όταν χρησιμοποιούν προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως το γάλα ή τα αυγά. Με άλλα λόγια, οι vegetarians μπορεί να μην τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά, αλλά θα τρώνε αυγά, μπορεί να μην επιλέξουν να τρώνε κρέας, αλλά ίσως να μην έχουν πρόβλημα να φορούν δερμάτινα ρουχα/παπούτσια και αξεσουαρ αυτών.

Όπως και με τον veganism, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χορτοφαγίας.

Τύποι vegetarian

Lacto-ovo-vegetarian: Εάν προσδιορίζεστε ως αυτό το είδος χορτοφάγου, τρώτε συνήθως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά μαζί με πολλά λαχανικά και καρύδια. Είναι συνήθως ο πιο γνωστός τύπος χορτοφαγικής διατροφής και αυτός που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι.

Lacto-vegetarian: Είναι συνήθως ένα άτομο που είναι μεν χορτοφάγος και δεν τρώει αυγά, αλλά θα φάει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί.

Ovo-vegetarian: Είναι  ένα άτομο που δεν τρώει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά τρώει αυγά. Αυτός τείνει να είναι ο λιγότερο συνηθισμένος μεταξύ των τριών.

Semi-vegetarian: Είναι επίσης γνωστός ως ευέλικτος χορτοφάγος, αυτός είναι ένα άτομο που τρώει κυρίως φυτική διατροφή, αλλά περιστασιακά καταναλώνει κρέας ή θαλασσινά.

Demi-vegetarian: Ένα άτομο σε αυτή τη διατροφή τρώει κυρίως λαχανικά και περιστασιακά και ψάρια. Τρώει επίσης αυγά και τυρί.

Γιατί να επιλέξετε οποιονδήποτε από τους δύο τύπους χορτοφαγίας;

Τώρα, μάλλον σκέφτεστε, “Εντάξει, τώρα που ξέρω λίγο περισσότερο για τη διαφορά μεταξύ των vegans και των vegetarians, γιατί να επιλέξω ένα από τα δύο;”

Λοιπόν, ορισμένοι κάνουν την επιλογή για θρησκευτικούς λόγους, λόγους υγείας ή ακόμα και για να βοηθήσουν το περιβάλλον. Είτε πρόκειται για αυτούς τους λόγους που σας παρακινούν είτε για μια σειρά από τελείως διαφορετικά ιδανικά, στο τέλος, εσεις αποφασίζετε!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.
ΜΕΣΩspoonuniversity.com
Από μικρός λάτρης του φαγητού, έχει μία εμμονή με την ασιατική κουζίνα καθώς επίσης και με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ζύμη.