Χρήστος Βέργαδος

Ο γνωστός pastry chef μεγαλωμένος στην Σπάρτη από ζαχαροπλάστες γονείς σπούδασε ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα και στη Γαλλία (Ecole Nationale Superieure de la Patisserie). Ταξίδεψε σε αρκετές χώρες, παρακολουθώντας τεχνικές από έμπειρους pastry chef και εργάστηκε σε κορυφαία εστιατόρια στην Ελλάδα, όπως το Jackie O της Μυκόνου και το βραβευμένο με αστέρι Michelin του Francois Gagnaire στην Νότια Γαλλία. Εδώ και πολλά χρόνια είναι καθηγητής ζαχαροπλαστικής, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με κύρια συνεργασία την εκπομπή «Ελένη» της Ελένης Μενεγάκη.

Sweet Fashion by C. Vergados

Η πρωτοποριακή δουλειά του Χρήστου Βέργαδου και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες εικαστικής ζαχαροπλαστικής έχουν εντυπωσιάσει κυρίως μέσα από τις επιδείξεις μόδας με ρούχα και αξεσουάρ, που δημιούργησε, κατασκευασμένα από υλικά ζαχαροπλαστικής.

Vergados-pastry-chef

Ποιο ήταν το ερέθισμα, για να ασχοληθείτε με τη ζαχαροπλαστική και όχι γενικά με τη μαγειρική;

Από μικρός θυμάμαι στα πρώτα μου ερεθίσματα ήταν η ζαχαροπλαστική, καθώς προέρχομαι από οικογένεια ζαχαροπλαστών. Έχω κάνει σπουδές μαγειρικής, αλλά πάντα η λεπτομέρεια της ζαχαροπλαστικής, ήταν αυτή που με μάγευε.

Ένας pastry chef εκτός από γνωστές τεχνικές ζαχαροπλαστικής θα πρέπει να δημιουργήσει και τη δική του τεχνική, που θα τον ξεχωρίσει;

Ένας pastry chef είναι σημαντικό να γνωρίζει πρώτα τις βασικές τεχνικές ζαχαροπλαστικής και μετά να προχωρήσει σε κάποια εξέλιξή τους ή στη δημιουργία κάποιας καινούργιας. Θεωρώ, ότι αυτό, που θα τον κάνει να ξεχωρίσει, είναι η σωστή στάση και η αντιμετώπιση σε αυτό το επάγγελμα και μετά η δημιουργία οποιασδήποτε καινούργιας τεχνικής.

Η εικαστική ζαχαροπλαστική εκτός από γνώσεις ζαχαροπλαστικής απαιτεί ικανότητα και ταλέντο για καλλιτεχνική δημιουργία;

Ας μην γελιόμαστε! Η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη! Είναι δημιουργία! Είναι καλλιτεχνία!

Εικαστική ζαχαροπλαστική ονόμασα ένα κομμάτι της δουλειάς μου, το οποίο αναδεικνύει το καλλιτεχνικό μέρος αυτής της δουλειάς.

Είναι αυτό, που λέω πάντα, ότι

Η ζάχαρη δεν είναι μόνο για τον καφέ. Με αυτήν μπορείς να φτιάξεις ένα γλυπτό, που σε κάποιον μπορεί να φανεί, ότι είναι από γυαλί.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά, που δεν αποχωρίζεστε από την κουζίνα;

Το γιασεμί, η μέντα, η λεβάντα είναι μερικά από τα αγαπημένα μου υλικά, τα οποία προσπαθώ να εντάσσω σε μενού, που δημιουργώ.

Η σοκολάτα είναι ίσως το πιο αγαπητό γλυκό. Σε ποια μορφή της την προτιμάτε και γιατί;

Σε όλες της τις μορφές! Έχω κάνει εξειδίκευση στην σοκολάτα και μπορώ με σιγουριά, να σας πω ότι δεν υπάρχει μορφή της, που να μην αγαπιέται. Είναι θεϊκό προϊόν. Και αυτό είναι κάτι, που δεν το λέω εγώ, αλλά η ιστορία της πολλά χρόνια πριν. Από μια απλή μους σοκολάτας, από ένα μεστό, ζεστό ρόφημα μέχρι μια εκλεπτυσμένη μπαβαρουάζ.

Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά ζαχαροπλαστεία, πόσα όμως είναι τα καλά; Τι ποσοστό θα δίνατε;

Θα έδινα ένα ποσοστό της τάξης του 50%. Στεναχωριέμαι, όταν βλέπω παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία να κλείνουν. Χάνονται γεύσεις παραδοσιακές με αυθεντικές πρώτες ύλες. Δυστυχώς τα έτοιμα μείγματα και οι σκόνες έχουν μπει για τα καλά στο επάγγελμα. Αυτό κάνει εύκολο στον οποιονδήποτε, που διαθέτει ένα κεφάλαιο, να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο με όμορφο design και ακριβές τζαμαρίες, που στην ουσία όμως θα πουλήσει κάτι, που μπορεί να το βρει ο καταναλωτής και στην επόμενη γωνία, καθώς δουλεύουν τις ίδιες σκόνες.

Από περιτύλιγμα πάμε καλά! Το περιεχόμενο όμως θέλει δουλειά…

Διδάσκετε χρόνια ζαχαροπλαστική, ποιες είναι οι πρώτες συμβουλές προς τους μαθητές σας;

O τίτλος του pastry chef δεν είναι μια κορδέλα σαν τον τίτλο της Star Hellas.

Πρέπει να διαβάζεις πολύ και συνέχεια, καθώς είναι μια δουλειά, που συνεχώς εξελίσσεται. Όταν πεις, ότι τώρα τα έμαθα όλα την ίδια στιγμή άλλαξε επάγγελμα.

Να μη βιάζονται να κατακτήσουν την κορυφή. Εύκολα ανεβαίνεις, δύσκολα παραμένεις. Να σέβονται τον κάθε pasty chef, που θα δουλέψουν μαζί του. Να μην πτοούνται και να μην απογοητεύονται.

Χρήστος Βέργαδος

Ποια η εμπειρία σας ως τηλεοπτικός pastry chef;

Για μένα η τηλεόραση ήρθε τυχαία δέκα χρόνια πριν. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι αυτό, που βλέπεις, μόνο παρακολουθώντας μια τηλεοπτική συνταγή. Τουλάχιστον για μένα, που θέλω οι συνταγές, τις οποίες προτείνω, να είναι εύκολες και υλοποιήσιμες. Άρα λοιπόν είναι πολλά δοκιμαστικά, που πρέπει να γίνουν από πριν.

Στόχος μου, είναι όλα αυτά τα χρόνια μέσω της τηλεόρασης να δείξω στον κόσμο, ότι το γλυκό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να πιστεύουν

Αν ακολουθηθεί σωστά η συνταγή και τα ζυγίσματα, το αποτέλεσμα θα είναι πετυχημένο. Δεν θα δώσω ποτέ συνταγή για γλυκό σε κούπες. Δεν θα βγει. Μην ξεχνάμε, ότι η βασική διαφορά της ζαχαροπλαστικής από τη μαγειρική είναι τα ζυγίσματα. 

Πώς είναι η συνεργασία σας με τους τηλεοπτικούς παρουσιαστές και κυρίως με την κα Μενεγάκη που έχετε συχνή συνεργασία;

Είμαι τυχερός, γιατί με όσους παρουσιαστές έχω συνεργαστεί, πέρασα καλά. Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι με την Ελένη υπάρχει μία ιδιαίτερη χημεία. Με εκτιμά ως άνθρωπο, ως επαγγελματία και το δείχνει. Για μένα είναι μεγάλο σχολείο και της οφείλω πολλά!

Ποια ήταν μέχρι τώρα η καλύτερη σας συνεργασία – εργασία και γιατί;

Χωρίς δεύτερη σκέψη η διδασκαλία. Πρόκειται για απίστευτο συναίσθημα να μεταφέρεις γνώσεις και να χτίζεις μελλοντικούς συναδέλφους. Το καλύτερο να τους βλέπεις μετά από κάποια χρόνια να εξελίσσονται και να φτάνουν στην προσωπική τους επιτυχία.

Νιώσατε ποτέ, πως πήρατε κάποια απόφαση για τη δουλειά σας και τελικά δεν σας βγήκε σε καλό;

Όχι. Είναι στην φύση μου να μην μετανιώνω για όποια απόφαση παίρνω. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Ο σοφός λαός λέει άλλωστε, ότι από τα λάθη μας μαθαίνουμε!

Σε ποια χώρα θεωρείτε, πως η ζαχαροπλαστική είναι σε υψηλό επίπεδο; 

Η Γαλλία νομίζω, ότι εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον για τη δουλειά μας. Χωρίς να σημαίνει βέβαια, ότι είναι μόνο αυτή. Η Ισπανία επίσης είναι μια χώρα, που έχει αρχίσει να μας δίνει σημαντικούς τεχνίτες με πολύ ωραίες και καινοτόμες ιδέες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.