Ο Άρης Βραχασωτάκης είναι χρόνια ιδιοκτήτης εστιατορίων σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κρήτης.

Μιλάει στο simposio.news μέσα από τη φημισμένη ψαροταβέρνα του «Σπιναλόγκα» απολαμβάνοντας την διεθνώς γνωστή πανέμορφη θέα της.

spinaloga-vrachasotakis-crete-simposio

Τι σημαίνει για το  εστιατόριο σας να έχει σε απόσταση αναπνοής τη διάσημη και μαρτυρική Σπιναλόγκα και γειτόνισσα την κοσμοπολίτισσα Ελούντα;

Προνομιούχο θα χαρακτήριζα το εστιατόριο “Σπιναλόγκα” καθώς και μόνο η τοποθεσία του αποτελεί πόλο έλξης. Γευματίζοντας κανείς μπορεί αφενός να απολαύσει τη μοναδική θέα του μαρτυρικού νησιού “Σπιναλόγκα” με το βαρύγδουπο παρελθόν της όχι μόνο ως χώρο μαρτυρίου, αλλά και ως ενετικό κάστρο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη. Αφετέρου σε απόσταση αναπνοής απλώνεται η κοσμοπολίτισσα Ελούντα φημισμένη ως ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς καθώς φιλοξενεί συχνά διάσημα πρόσωπα με ισχυρή οικονομική δύναμη και κοινωνική καταξίωση, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας.

Όταν ένα εστιατόριο βρίσκεται σε καλή τοποθεσία με υπέροχη θέα, πιστεύετε πως οι πελάτες είναι πιο επιεικείς με την ποιότητα του φαγητού;

Αναμφισβήτητα η καλή τοποθεσία και η υπέροχη θέα αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά για να καταστεί ένα εστιατόριο ελκυστικό, ωστόσο το φρέσκο και ποιοτικό φαγητό δεν παύει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιλογή των πελατών.

spinaloga-vrachasotakis-kritiΑπό την εμπειρία των τριών εστιατορίων σας, η πλειοψηφία των τουριστών προτιμά σχάρα, τηγάνι ή κατσαρόλα;

Δεδομένου ότι το ψήσιμο στη σχάρα έχει αποδειχτεί ο πλέον υγιεινός τρόπος ψησίματος, οι περισσότεροι πελάτες μας τον προτιμούν. Ψήνοντας στη σχάρα τα λίπη που περιέχουν οι τροφές δεν μένουν σε αυτές. Επίσης, το φαγητό που έχει ψηθεί στη σχάρα έχει πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση που το καθιστά νόστιμο και εύγευστο.

Ο εσωτερικός ή ο εξωτερικός τουρισμός είναι πιο ”χουβαρντάς”;

Η πάροδος των χρόνων έχει να διηγηθεί την έντονη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας τόσο για πλούσιο και αρκετό όσο και για ποιοτικό φαγητό, αναδεικνύοντας τους Έλληνες ως καλοφαγάδες, καθώς επιθυμούν το τραπέζι τους να “πλημμυρίζει” από πιάτα με λιχουδιές συνοδευόμενα πάντα από ρακί, ούζο ή μπύρα.

Είναι εύκολη η ανεύρεση προσωπικού;

Φυσικά και είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν πολλά καταρτισμένα άτομα με ικανότητες και δεξιότητες που αναζητούν εργασία. Άλλωστε η Κρήτη είναι μία περιοχή της Ελλάδας που λόγω του τουρισμού της προσφέρει θέσεις εργασίας.

Ποιο πιάτο σας έχετε συνδέσει με κάποιον επώνυμο;

Η κακαβιά ήταν το αγαπημένο πιάτο του Ανδρέα Παπανδρέου, μια παραδοσιακή κρητική ψαρόσουπα μαγειρεμένη πάντα με τα πιο φρέσκα υλικά στην κατσαρόλα, ενώ τη συνόδευε άριστα με ένα καλό ποτήρι κρασί.

spinaloga-vrachasotakis-aris-crete-simposio-newsΠοιο είναι το τίμημα σε μια οικογενειακή επιχείρηση;

Η οικογένεια ως ιερός θεσμός της ελληνικής κοινωνίας οφείλει να είναι  ισχυρή και ενωμένη. Ωστόσο, λόγω του διαφορετικού ωραρίου των μελών της εκάστοτε οικογένειας και των υποχρεώσεων του καθενός, καθημερινά αδυνατεί να συναχθεί ολόκληρη. Δυστυχώς όμως σε οικογενειακές επιχειρήσεις όπως το “Σπιναλόγκα” δεν καθίσταται δυνατή η συνεύρεση της οικογένειας ούτε σε ημέρες αργίας ή σε γιορτές καθώς η εργασία έχει τον πρωταρχικό λόγο.

Πόσο δύσκολο είναι να προμηθεύεστε καθημερινά όλα αυτά τα φρέσκα προϊόντα που χρειάζεστε και ποιος είναι ο πιο δυσεύρετος προμηθευτής;

Δύσκολη είναι επίσης και η εύρεση των ποσοτήτων των ψαριών που επιθυμούμε.

Παρόλο της πληθώρας των προϊόντων και των πρώτων υλών που υπάρχουν στην αγορά η εύρεση των φρέσκων και ποιοτικών αποτελεί καθημερινή ασχολία σπαταλώντας αρκετό χρόνο για τη σωστή διαλογή τους έπειτα από σχολαστικό έλεγχο.

Δυσεύρετα είναι πλέον τα φρέσκα ψάρια, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καθίσταται δύσκολη η αλιεία τους.

Πόσο ακριβή είναι η συντήρηση ενός εστιατορίου, ειδικά όπως το «Σπιναλόγκα» που το χτυπάει η θάλασσα;

Βλέποντας ένα γεμάτο εστιατόριο, οι έξω από τον χώρο βιάζονται να συμπεράνουν πως τα κέρδη είναι αμύθητα. Ωστόσο, δεν μπορούν να γνωρίζουν τον όγκο των καθημερινών εξόδων που κρύβονται πίσω από αυτό και πιέζουν τον εκάστοτε επιχειρηματία. Ένα παραπάνω, όταν οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την όψη του κτιρίου και το κτίριο αυτό καθεαυτό.

Η συντήρηση του “Σπιναλόγκα” είναι δύσκολη και δαπανηρή καθώς το θαλάσσιο νερό διαβρώνει την εξωτερική του όψη.

Τι εθνικότητας είναι ο καλύτερος πελάτης;

Όπως προαναφέρθηκε ο Έλληνας ως πελάτης φημίζεται τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του φαγητού που θα επιλέξει. Δεν διστάζει να ξοδέψει χρήματα για το φαγητό του, καθώς θέλει να “καλοπεράσει” συνδυάζοντας διασκέδαση και φαγητό. Σίγουρα λόγω της οικονομικής κρίσης όλοι οι Έλληνες είναι πιο συγκρατημένοι στα έξοδά τους, ωστόσο δεν παύουν να στερούνται!

spinaloga-vrachasotakis-kriti

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.