Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων

Η σημασία της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων (Worldchefs Congress & Expo 2016) για τη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι δράσεις για τη βιωσιμότητα των τροφίμων, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της φτώχειας, υπήρξαν μερικά από τα σημεία που θίχτηκαν κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες ενόψει του Συνεδρίου που διεξάγεται στις 24-27 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο ξενοδοχείο THE MET.

Ο Πρόεδρος των Worldchefs Charles Carol, ευχαριστώντας τους τοπικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης που αγκάλιασαν το Συνέδριο, αναφέρθηκε παραδειγματικά στους Worldchefs που έχουν εμπλακεί ενεργά στην υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργο Μαστροδημήτρη και την ομάδα του, καθώς και στους Αρχιμάγειρες χωρίς Σύνορα (Worldchefs without borders) που κατάφεραν ως τώρα να συγκεντρώσουν 90.000 ευρώ προς οικονομική υποστήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Στα σκαριά επίσης, όπως είπε, βρίσκεται ένα νέο πρόγραμμα των Worldchefs που θα βοηθήσει μέσα από δράσεις φιλοξενίας τα  άπορα παιδιά.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Andy Cuthbert ο οποίος τόνισε πως η πόλη θα υποδεχτεί εκατοντάδες σεφ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ταξιδέψουν για να δουν φίλους αλλά και να γνωρίσουν νέους, να επιδείξουν ή να παρακολουθήσουν τις μαγειρικές ικανότητες ξένων και Ελλήνων συναδέλφων, ενώ παράλληλα θα διενεργηθεί το Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες, στο πλαίσιο του οποίου 80 ανερχόμενα ταλέντα από όλο τον κόσμο θα καταφθάσουν για να μάθουν ο ένας από τον άλλον, αλλά και για να γνωρίσουν  την τοπική ελληνική κουζίνα και τα προϊόντας της.

Με τη σειρά του ο Ragnar Fridriksson, ο διευθύνων σύμβουλος των Worldchefs, επισήμανε πως στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν σημαντικά προγράμματα και δράσεις για βιωσιμότητα των τροφίμων, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της φτώχιας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συνεργασία των Worldchefs με την Electrolux και τη φοιτητική οργάνωση AIESEC στο πρόγραμμα «Ταΐζουμε τον πλανήτη» και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι chefs στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ  για την αειφόρο ανάπτυξη. «Όραμα των Worldchefs είναι να εκπαιδεύσουμε τους chefs στη βιώσιμη κουζίνα και να επηρεάσουμε τη μαγειρική τους ούτως ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο το  αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, την επιλογή κατάλληλων πρώτων υλών και εξοπλισμού, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και μείωση των αποβλήτων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έως τώρα τέθηκαν σε λειτουργία τέσσερα πιλοτικά προγράμματα στη Νότια Αφρική, το Ντουμπάι, την Ιρλανδία και τη Κόστα Ρίκα, ενώ οι Worldchefs χωρίς Σύνορα μαγειρεύουν και παρέχουν φαγητό σε περιοχές που υπάρχουν πληθυσμοί που έχουν ανάγκη (Ελλάδα, Εκουαδόρ, Ιταλία, Νεπάλ, Φιλιππίνες, κλπ).

Στο πλαίσιο της τιμητικής υποστήριξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς το Συνέδριο,ο κος Θεοφάνης Παπάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους στην πόλη, τόνισε τη μεγάλη δυναμική του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας και την πρωτιά στην παραγωγή πρωτογενή τομέα σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Μίλησε για τη θεσμοθέτηση της Μακεδονικής Κουζίνας και την διάθεση 100 συνταγών με προϊόντα που παράγονται στις περιοχές της Περιφέρειας. Στη συνέχεια μίλησε με θαυμασμό για την αξιοσημείωτη προσπάθεια που κάνουν οι αγροτικές περιοχές και λαμβάνουν αναγνωρισιμότητα μέσα από τα υψηλής ποιότητας προϊόντας τους και καταφέρνουν εν τέλει να τονώσουν το εξαγωγικό χαρακτήρα της περιοχής

Worldchefs Congress & Expo 2016

Στη Συνέντευξη τύπου παρέστη ως ομιλήτρια και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου. Η κα Πατουλίδου είπε χαριτολογώντας «Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» και χαρακτήρισε τη  διοργάνωση «ευτυχή συγκυρία για την πόλη που προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να αξιοποιούμε για να αναδείξουμε την πόλη, τα προϊόντα και τις εξαγωγές της».

[cq_vc_mediumgallery images=”1931,1930,1929,1928,1926,1925,1924,1921,1923″ layoutno=”13212″ thumbwidth=”640″]

Το simposio.news

ήταν στην συνέντευξη τύπου και έκανε ερωτήσεις στους ομιλητές του πάνελ

Ποια είναι τα σημαντικότερα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι chef παγκοσμίως;

Charles Carroll: Η εκπαίδευση είναι ένα κοινό πρόβλημα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, εμείς οι World Chef αυτό που κάνουμε πολύ καλά είναι να διενεργούμε διαγωνισμούς οι οποίοι είναι φυσικά δίκαιοι για τους πάντες, προσπαθώντας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης να παρέχουμε μια παγκόσμια πιστοποίηση γιατί είναι δύσκολο για τους εργοδότες να βρουν καλούς σεφ οι οποίοι να έχουν κάποια καλή εκπαίδευση και να ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Προκείμενου λοιπόν να  λύσουμε το πρόβλημα των εργοδοτών προσπαθούμε και εμείς  μέσα από τη δουλειά που επιτελούμε να  προωθήσουμε την πιστοποίηση. Φυσικά έχουμε και αλλά προγράμματα όπως ένα πρόγραμμα που θα εκφωνήσουμε φέτος για να βοηθήσουμε νέους να μπορέσουνε να ασχοληθούνε με τον τομέα. Αυτή λοιπόν είναι η πρόκληση κατ΄ εμέ, πως να  βρεις ένα καλό σεφ ο οποίος να μπορεί με ασφαλή τρόπο να χρησιμοποιεί θρεπτικά συστατικά και υγιεινά.

Andy Cuthbert: Όπως είπαμε η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό θέμα γιατί εγώ που δουλεύω στην Μέση Ανατολή που δεν υπάρχουν σχολές για σεφ και ουσιαστικά αντλούμε νέους σεφ από χώρες που υπάρχουν σχολές αλλά οι σχολές αυτές δεν πληρούν και δεν δίνουν τις επιθυμητές δεξιότητες από εμάς. Παρόλα αυτά η οποιαδήποτε μορφής πιστοποίηση είναι χρήσιμη για τους νέους και είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τους νέους σεφ.

H τηλεόραση μπορεί να προωθεί μια βιομηχανία γύρω από την κουζίνα και τον σεφ τώρα αν αυτή είναι η αληθινή η όχι εικόνα, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα γιατί στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τουλάχιστον στην αρχή, εγώ θυμάμαι ότι τις πρώτες μέρες όταν ξεκίνησα να δουλεύω το μόνο που έκανα ήταν κάποιες επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως το να καθαρίζω συνεχώς πατάτες.

Όλοι οι εκτός επαγγέλματος δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η τεχνολογία έπαιξε καλό ή κακό ρόλο όσον αφορά την πρώτη ύλη των υλικών μαγειρικής και ποια είναι τα όρια χρήσης της τεχνολογίας στην κουζίνα;

Andy Cuthbert: Όσον αφορά την τεχνολογία είναι σημαντική. Είναι σημαντική  για πολλούς λόγους και πρώτα από όλα μας γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να πληρούμε τα στάνταρ ποιότητας. Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομούμε ενέργεια. Άλλη δυνατότητα που παρέχει η τεχνολογία είναι ότι μέσω του ενός iphone και του android οι νέοι φοιτητές μπορούν να βιντεοσκοπούν τις διαλέξεις και τα μαθήματα και να τα αναρτούν στο youtube, πράγμα το οποίο δεν υπήρχε στο παρελθόν. Παρόλα αυτά που προσφέρει η τεχνολογία πρέπει να αποστασιοποιούμαστε από τα βασικά. Για να μπορέσει κάποιος να κάνει όσο ένας που ασχολείται με την  μοριακή κουζίνα θα πρέπει να ξέρει τουλάχιστον τα βασικά, για αυτό επανέρχομαι σ αυτό που είπα και στο  ξεκίνημα πως η εκπαίδευση και η πιστοποίηση είναι τα δυο ποιο σημαντικά ζητήματα.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου να παρακολουθήσει την Παρέλαση των Εθνών, μικρογραφία της Παρέλασης των Εθνών των Ολυμπιακών αγώνων, που θα ξεκινήσει στις 18:30 στο Λευκό Πύργο. Από εκεί η κάθε αποστολή με τη σημαία της θα παρελαύνει κατά μήκος της παραλίας καταλήγοντας στο λιμάνι όπου και θα γίνει το πάρτι υποδοχής.

Το Συνέδριο ξεκίνησε σαν ιδέα το 2010, όταν η εταιρεία ARTION Conferences & Events αναζήτησε στην Ελλάδα εθνικό εκπρόσωπο για να μπορέσει να το διεκδικήσει για την Ελλάδα. Μαζί με την Ελληνική Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, διεκδίκησαν επιτυχώς το Παγκόσμιο Συνέδριο και το έφεραν αρχικά στην Αθήνα και τελικά στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνέδριο λαμβάνει την τιμητική υποστήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης το στηρίζουν η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος (εθνικός φορέας υποδοχής), καθώς και οι Λέσχες Αρχιμαγείρων Αθήνας, Βορείου Ελλάδας και Κρήτης (τοπικοί φορείς υποδοχής) και οι χορηγοί επικοινωνίας του. Αποκλειστικός Χορηγός Bill Gallagher Young Chefs Forum η Nestle, Diamond Partner η Electrolux, Χρυσός Χορηγός η Figgio, Αργυρός Χορηγός Andy Mannhart και Ginox, Χορηγός Κοινωνικής Εκδήλωσης η Delifrance.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.