Ο Χρήστος Καπετάνιος, ένας έμπειρος επιχειρηματίας των Σερρών στο χώρο της εστίασης και ιδιοκτήτης του café-bar-restaurant “SOFA”, απαντά στο Simposio.news για θέματα που απασχολούν όλο τον κλάδο.

kapetanios-serres-simposionewsΣτο Sofa συχνά διοργανώνετε live βραδιές. Σε ποιο είδος ψυχαγωγίας ανταποκρίνεται περισσότερο το πελατολόγιο;

Οι live βραδιές, όπως και κάποια άλλα events, λειτουργούν συμπληρωματικά σε ένα cafe-bar ή εστιατόριο, προκειμένου να εμπλουτίσουν το «ύφος» του, ή να ενδυναμώσουν τη σχέση του με τους πελάτες. Πρέπει να γίνονται με προσοχή σε ότι αφορά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα, γιατί μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα από τον αρχικό στόχο. Το πελατολόγιό μας ανταποκρίνεται επαρκώς θα έλεγα στη «δοσολογία» των διαφορετικών ειδών ψυχαγωγίας που του προσφέρουμε.

Έχετε εντοπίσει διαφορές ανάμεσα στον πελάτη του παρελθόντος και σ’ αυτόν του σήμερα;

Αν εννοούμε πελάτη του παρελθόντος αυτόν του 2005-2010, ναι υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές και έχουν σχέση κυρίως με την οικονομική του δυνατότητα και τη γενικότερη κουλτούρα σχετικά με το πώς ξοδεύονται τα χρήματα. Τα εισοδήματα είναι πολύ λιγότερα, υπάρχει αβεβαιότητα, οπότε όσα χρήματα μπορούμε να διαθέτουμε για την ψυχαγωγία μας, τα ξοδεύουμε με φειδώ και εγκράτεια. Επίσης, μπορούμε να διακρίνουμε πλέον και μια πιο επιλεκτική κατανάλωση. Ο κόσμος διαβάζει, μαθαίνει, ψάχνει και επιλέγει πλέον το προϊόν ή την υπηρεσία με την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής.

Ποιο είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός επιχειρηματία εστίασης;

Αυτό που είναι και για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έλλειψη πλαισίου (νομικού-κανονιστικού), που να ενισχύει την απρόσκοπτη και υγιή λειτουργία των καταστημάτων. Πρόβλημα είναι, επίσης, η πολυνομία, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών λειτουργίας και φυσικά η υπερφορολόγηση.

Ποιος είναι ο πιο «δύσκολος» υπάλληλος;

Ο δύσκολος υπάλληλος είναι κατά κανόνα και δύσκολος άνθρωπος. Είναι αυτός που δεν μπορεί να εργαστεί ομαδικά και με κανόνες.

Έχετε έναν όμορφο και κομψά διαμορφωμένο χώρο. Πόσο συντελεί η διακόσμηση και γενικότερα το περιβάλλον στη διασκέδαση των πελατών;

Το περιβάλλον ενός καταστήματος εστίασης και τα φυσικά και ενός cafe-bar, είναι ένα από τα 3-4 βασικά συστατικά για την ενδεχόμενη επιτυχία του. Συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία αυτού που λέμε «πακέτο προϊόντων – υπηρεσιών» με το οποίο διεκδικεί μερίδιο στην πίτα της αγοράς.

Πως βλέπετε το μέλλον της νυχτερινής διασκέδασης;

Η νυχτερινή διασκέδαση όπως την ξέραμε πριν από 10 χρόνια δεν θα υπάρξει ξανά. Έχουν αλλάξει γενικά τα χαρακτηριστικά, ευτυχώς όμως είναι μια ανάγκη που βρίσκεται στο DNA του Έλληνα και θα βρίσκει τρόπους έκφρασης. Για να απαντήσω στην ερώτηση συνοπτικά, η νυχτερινή διασκέδαση στο μέλλον θα έχει λιγότερη ποσότητα και περισσότερη ποιότητα, δεν θα έχει καθημερινό ξενύχτι, θα έχει περισσότερο φαγητό, λιγότερη ένταση στη μουσική (εκτός των clubs). Θα έχει επίσης περισσότερους ανθρώπους με γνώση και σοβαρότητα γι΄ αυτό που κάνουν, όσον αφορά στους εργαζόμενους των καταστημάτων.

Πιστεύετε πως υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός στους χώρους ψυχαγωγίας;

Κρίνεται ως σκληρός εκ του αποτελέσματος. Υπάρχει μεγάλη ευκολία εισόδου στον κλάδο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί υπερκορεσμός. Αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη διατήρηση των απαραίτητων κανόνων δεοντολογίας και ηθικής.

kapetanios-serres-sofa-simposionewsΠοια ήταν η καλύτερη ιδέα-πράξη που είχατε για την επιχείρηση;

Νομίζω το ότι από την αρχή δημιουργήσαμε ένα χώρο, στον οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει τόσο τον καφέ, όσο και το ποτό και το φαγητό και όλα αυτά με μια ποιότητα διακριτή και αναγνωρισμένη. Αυτά είναι στοιχεία διαχρονικότητας.

Και ποιο το μεγαλύτερο λάθος που κάνατε;

Το ότι επενδύαμε πάντα πολλά χρήματα στην κατασκευή των μαγαζιών μας. Οι επαρχιακές πόλεις χωρίς τουρισμό δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν για πολλά χρόνια τέτοιου τύπου μαγαζιά.

Έχετε εντοπίσει κάποιο πρόβλημα με τους προμηθευτές της εστίασης;

Το πρόβλημα τους είναι κοινό με όλη την υπόλοιπη αγορά. Δυσκολία στη ρευστότητα, στις εισαγωγές και στη δυνατότητα πίστωσης προς τους πελάτες τους. Πολλοί δεν αντέχουν και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, το οποίο πρέπει να πούμε ότι δε γίνεται με όρους εξυγίανσης και τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα και δεν βελτιώνουν τη λειτουργία της αγοράς.

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή σας στο επάγγελμα και γιατί;

Δεν θα αναφέρω στιγμή ή γεγονός. Θα πω το εξής γενικά για το επάγγελμα:

Είναι πολύ κακό το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να εξελιχθεί, να αναβαθμιστεί η ελληνική γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν και, λόγω της κρίσης, αυτή η προσπάθεια σε μεγάλο βαθμό χάθηκε.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: www.simposio.news
Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το Simposio.news δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το simposio.news επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.